Türkiye’yi sarsan büyük depremin yıkımının etkili olduğu geniş bölgede 15 milyona yakın nüfus yaşıyor. Bu insanların bir bölümü sabah saatlerinden itibaren kaçabilmek için buldukları araçlara binip şehirleri terk etmeye çalıştı; bu yüzden Kahramanmaraş’tan Diyarbakır’a, Hatay’dan Gaziantep’e kadar şehir çıkışlarında müthiş bir trafik yaşandı. Ama çoğu bir yere gidemedi; çünkü yollar da depremden etkilenmişti, örneğin Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolu çökmeler ve yarılmalar nedeniyle büyük ölçüde kapalıydı, bazı şehirlerarası yollar da ya hasarlıydı ya da yardım faaliyetleri nedeniyle trafiğe kapatılmıştı. Kalanlar için çadır kentlerin kurulması çok gecikti. Pek çok şehre çadırlar dün gece geç saatlerde ulaştı ve kurulmaya başlandı. Kahramanmaraş’a 5 bin çadırın kurulumu dün gece hava karardıktan sonra başlayabildi. Osmaniye’de Korkut Ata Üniversitesi’nin sosyal tesisleri barınmak için açıldı. Şehirlerdeki spor salonu ve düğün salonu gibi büyük kapalı alanlarda geçici barınma merkezleri oluşturuldu. Ancak pek çok vatandaş, geceyi soğukta titreyerek otomobillerinin ve bulabildikleri başka şeylerin içinde geçirdi. Bu 10 şehirde yiyecek dağıtımı aksadı.
Çoğu yerde bakkal dükkanları ve marketler açılmadı, bazı ufak tefek market yağmalama olayları yaşandı. Depremin ilk kaosunun etkileri bütün deprem bölgesinde hissedildi.
Şehirlerinden ayrılmak isteyenler için THY, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ’dan İstanbul’a yapılacak tüm uçuşlarda bilet fiyatını 100 lira olarak sabitledi. Ancak bilet bulmak kolay değil. İstanbul’dan bu havaalanlarına yardım malzemesi taşıyan kargo uçakları bile yolcu almaya başladı.