Antakya künefesi AB koruması altında

Depremin acısını dindirmeye ve yaralarını sarmaya çalışan Antakya’ya Avrupa Birliği’nden sevindirici bir haber geldi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu üzerine Avrupa Birliği’nin (AB) yaptığı değerlendirme sonucu Antakya künefesi tescilli coğr

Kültür Sanat 15 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Depremin acısını dindirmeye ve yaralarını sarmaya çalışan Antakya’ya Avrupa Birliği’nden sevindirici bir haber geldi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu üzerine Avrupa Birliği’nin (AB) yaptığı değerlendirme sonucu Antakya künefesi tescilli coğrafi işaret alarak koruma altına alındı.

Tescil duyurusu 13 Mart 2023 tarihli ve L 074 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı. Yapılan açıklamada “Antakya künefesi her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alınmıştır. Antakya künefesi adı ve logosu, üreticiler tarafından tescil belgesinde ve ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve tüm ilçeleriyle birlikte Hatay ili sınırları içinde üretilmesi şartıyla kullanılabilecektir” denildi.

Daha önce ​​Antep baklavası/Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Bayramiç beyazı, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Taşköprü sarımsağı, Milas zeytinyağı ve Giresun tombul fındığı da AB tarafından korumaya alınmıştı.

Coğrafi işaret verilerek ürünlerin koruma altına alınmasının sebebi, gıdaların ve ürünlerin özgün bir şekilde varolma şartlarını devam ettirmek, taklitlerinin önüne geçmek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.