Çin’i kızdıran AUKUS paktı, tam gaz

Dünya 15 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD’nin 2021’in eylül ayında duyurduğu AUKUS paktı ilk günden beri Çin yönetiminin tepkisini çekse de üç ülkenin işbirliği sürüyor. ABD’de yapılan buluşmada üç ülkenin lideri bir araya gelerek anlaşmanın detayları ve geldiği aşamayı açıkladı. Buna göre Avustralya, nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltılarını alacak ve başlangıçta bu sayı en az 3 olacak.

Takip eden süreçteyse İngiliz Rolls-Royce reaktörleriyle çalışan yüksek teknolojili yeni filo için çalışmalar gerçekleştirilecek. AUKUS paktına imza atan ülkeler, bu denizaltıların nükleer silah barındırmayacağını, sadece nükleer enerjiyle çalışacağını açıklasa da Çin yönetimi gelinen noktada sözkonusu ülkeleri tehlikeli yolda yürümekle nitelendirdi.

Amaç: Özgür ve açık bir Hint-Pasifik
ABD Kaliforniya’da İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden üç ülkenin Hint-Pasifik bölgesini özgür ve açık tutma hedefinde kararlı olduklarını söyledi. AUKUS paktı vesilesiyle ABD ve İngiltere 2027’den itibaren Avustralya, Perth’te nükleer denizaltılarını konuşlandırabilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.