Deprem gölgesinde 14 Mart Tıp Bayramı… Sağlıkçılar sokağa çıktı

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 14 Mart Tıp Bayramı için deprem bölgesine gitti. İstanbul Tabip Odası ise Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı. Boşaltılmasına karar verilen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi sağlık çalışanları da eylem yaptı.

Gündem 15 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı depremin gölgesi altında ve protestolarla kutlandı. Türk Tabipler Birliği  Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Şanlıurfa Tabip Odası’yla birlikte 14 Mart Tıp Bayramı ve Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bugün odanın önünde bir basın açıklaması yaptı. Fincancı “Ranta dayalı sistemin içinde ‘gıcır gıcır şehir hastaneleri’ diye övündükleri şehir hastaneleri hasar aldı, yıkıldı. Sağlık sistemi enkaz altında kalmıştır” dedi.

Şebnem Korur Fincancı, şunları söyledi:

“Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman’da diğer kollarımızla buluşacağız ve Adıyaman’da kayıplarımızı bir kez daha anacağız. Hepimiz yastayız. Bir olağandışı durum yaşadık. Olağandışı durumlar, ne yazık ki olağan sayılan dönemlerde de yaşadığımız sorunları katmerleştirerek artırdı. Biz, zaten alanımızla ilgili, sağlık ortamları ile ilgili, sağlıktaki çalışma koşulları ile ilgili ciddi sorunlarla boğuşuyorduk. Hepiniz anımsarsınız, geçtiğimiz yıl 14 Mart’ı biz eylemlerle geçirmiştik. Çünkü emeğimizi değersizleştiren, sağlığı tüketim nesnesine dönüştüren bir sağlık sistemine karşı mücadele ediyorduk. O zaman söylemiştik, yıllardır söylüyoruz; aslında bu depremde enkaz altında kalan, o yaratmaya çalıştıkları, arayıp bulamadıkları sağlık sistemi oldu.”

İstanbul Tabip Odası, ’14 Mart Tıp Bayramı’ için İstanbul’daki Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı.

Taksim Anıtı’na çelenk

İstanbul Tabip Odası (İTO) üyesi hekimler ise, ’14 Mart Tıp Bayramı’ dolayısıyla İstanbul’daki Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı. İTO Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, “Bugünden sonra hep birlikte İstanbul depremi için çalışmamız gerekiyor. Hep birlikte bu şehirde güvenli biçimde çalışmanın yollarını bulacağız. Çünkü bizim hayatta kalmamız, halkımızın hayatta kalması demektir” dedi.

Pandemide ve depremde yaşamını yitiren sağlıkçılar ile yine depremde hayatını yurttaşlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından anıta karanfiller de bırakılmasıyla tören son buldu.

Cerrahpaşa protestosu

Boşaltılmasına karar verilen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi sağlık çalışanları eylem yaptı.

’14 Mart Tıp Bayramı’ nedeniyle Taksim’e çelenk bırakılmasının yanı sıra sağlık çalışanları bir de Cerrahpaşa protestosunda bulundu.

Depreme dayanıklı olmadığı için tahliye kararı alınan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin bölümleri farklı hastanelere taşınıyor. Bu çerçevede fakültenin bazı bölümleri de Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınacağının duyuruldu. Bunun üzerine görev yerlerinin değiştirileceğini öne süren Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları eylem yaptı. Hastane çalışanlarının örgütlü olduğu Sağlı ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülüğündeki eyleme, birçok sağlık örgütü temsilcisi de katıldı.

Eylemde hazırlanan ortak açıklamayı, SES Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Temsilcisi Muhsin Uysal yaptı. Muhsin Uysal, şunları söyledi:

“Hepimizin bildiği üzere son 10 yıldır olası bir depreme dayanıksız olduğu bilinen çok sayıda hastane bugüne kadar hiçbir önlem alınmayıp, yaşadığımız deprem felaketi ile apar topar oldukça karmaşık bir taşınma, birleştirme sürecine girmiş olması ve bu sürecin karar vericilerinin konuya dair net bir açıklama yapmamış olmaları bu hastanelerde çalışan bizleri olduğu kadar bu hastanelerden hizmet alan hastalarımızı da oldukça endişelendirmiştir. Daha önce de belirttiğimiz üzere bu planlamalar yapılırken ne hastanemizin fiziki koşulları ne çalışan sayısı göz önünde bulundurulmayıp, hastane yöneticilerimizin dahi fikri alınmamıştır. 2013 yılında buranın yıkımı esnasında geri gelmek için nasıl seferber olmuş isek, bugün de gitmemek için bütün sağlık emekçileri olarak seferber olmaya hazırız.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.