İngiliz mühendisler, Türkiye’de depremde neden bu kadar çok bina yıkıldığını araştırıyor

Dünya 15 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından yaşanan yıkımla alakalı araştırmalara katılmak isteyen İngiliz yapı ve inşaat mühendisleri, deprem bölgesindeki çalışmalarına başladı. BBC’nin haberine göre, jeolojik veri toplayan ekip yıkılan bina sayısının çokluğunun sebebini araştırıyor.

30 yıldır saha araştırmaları yaparak depremin yıkıcılığına direnecek yapılar inşa etmenin yollarını arayan EEFIT (Deprem Mühendisleri Saha Araştırma Ekibi) araştırmacıları, aynı bölgede yıkılan binalar kadar ayakta kalanları da inceliyor. Saha örneklerinde şu ana kadar inşaat kalitesinin düşüklüğünü gösteren kanıtlar elde eden ekip bulgularını Türk ekipler ve sahada çalışan diğer ekiplerle de karşılaştıracak.

Dikey hareketin yıkıcılığı
Araştırmada görev alan isimlerden University College London’dan Dr. Yasemin Didem Aktaş, 6 Şubat depremlerinin yıkıcılığının altını çizerken, depremde zeminin yatay ve dikey hareket ettiğini belirtiyor ve “Dikey hareket genellikle çok daha azdır. Ancak bu depremde çok büyük dikey hareket de kaydedildi” diyor. Uzmanlar depremin niteliğinin de yıkımda çok büyük etkisi olduğunu aktarıyor. EEFIT raporunun gelecek haftalarda yayımlanması hedefleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.