Akşener’i böyle okuyun: Milliyetçi oylar için iki ayaklı harekat planı

Meral Akşener'in seçim stratejisinin ip uçlarını vereceği konuşuluyordu. Öyle de oldu.

Siyaset 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in seçim kararı alınması sonrası düzenlediği ilk grup toplantısında kampanya stratejisinin ip uçlarını vereceği konuşuluyordu. Öyle de oldu.

Akşener’in konuşmasında milliyetçi oyları Cumhur İttifakı’ndan uzaklaştırmak için Sinan Ateş suikasti ve HüdaPar ile olası ittifakı öne çıkarma gayreti dikkat çekti.

3 Mart krizini tamir etme çabası: Akşener’in konuşmasında, 3 Mart’ta yaşanan Millet İttifakı adaylık krizini seçim kampanyasında iktidar cephesinin kullanma ihtimaline karşı önlem aldığı dikkat çekti. Konuşmada geçen “Tartıştık, kavga ettik. Sözümüzden dönmedik. 6 Mart’ta milletimizin önüne bir çözüm yolu koyduk Kılıçdaroğlu’nu, Yavaş’ı, İmamoğlu’nu destekleyenleri ortak bir yol haritasında birleştirdik. İyi Parti gururla sunar”  cümleleri parti örgütüne seçim meydanında kullanması için ortak söylem oluşturacak verecek nitelikte. Konuşmasının iki yerinde Akşener’in Cumhurbaşkanı yardımcısı adayları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun adının üzerine vurgu yapması da dikkate değer.

Sinan Ateş için yüksek perdeden çıkış: Akşener konuşmasında en geniş yeri, eski Ülkü Ocakları Genel başkanı Sinan Ateş’in 5 Ocak 2023’te Ankara’da öldürülmesiyle ilgili soruşturmaya ayırdı. Halen karanlık noktaları bulunan bu soruşturmayla ilgili Akşener “Mafyalar, simsarlar, uyuşturucu kaçakçıları karşısında bu kadar aciz olma! Sen bu memleketin Cumhurbaşkanısın. Korkma! Sinan Ateş’in esas katilleri kim? Açıkla!” diye Erdoğan’a seslenirken, Cumhur İttifakı’nı diğer ortakları arasındaki olası bir ayrışma noktasına doğru bir hamlede bulundu.  MHP’li siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 17 kişinin tutuklu bulunduğu soruşturma ile ilgili AK Parti cephesinin bugüne kadar sessiz kalması dikkat çekiyordu. MHP’nin seçimde cinayeti üzerinden milliyetçi oylarda sıkıntı yaşayabileceği çok sayıda siyasi yorumcunun ortak kanısı.

Hüdapar çıkışı: Meral Akşener, “Biliyorsunuz; bekâmızın, sözüm ona, yılmaz savunucusu olan, Cumhur İttifakı’na, yeni üyeler katılıyor…. ” derken  HüdaPar’a işaret etti.  Bunları söylerken 2019 yerel seçimleri öncesi Abdullah Öcalan’ın HDP seçmenine hitaben yayınlanmasına izin cerilen mektubunu hatırlatması da dikkat çekti. Ak Parti’nin muhafazakar Kürt oyları etkilemek üzere ittifak kurmayı düşündüğü HüdaPar,  milliyetçi oyları toplama çabasında seçimde daha  çok su kaldıracak görünüyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.