Deprem bölgesinde sel: 15 kişi yaşamını yitirdi

Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'da etkili olan sağanak yağış sele dönüştü.

Gündem 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Deprem bölgesinde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle Urfa’da 13 kişi hayatını kaybetti, 2 kişinin ise kayıp olduğu açıklandı. Adıyaman’da da 2 kişi hayatını kaybederken, kayıp 3 kişi için çalışma başlatıldığı kaydedildi. sel, Diyarbakır’dan Malatya ve Tunceli’ye kadar Güneydoğu Anadolu’nun pek çok yerinde ciddi etki yarattı.

Selde en ağır manzaraların yaşandığı Şanlıurfa’da kentin simgesi Balıklıgöl taştı, çok sayıda ev ve araç su altında kaldı. Kent merkezindeki köprülü Abide Kavşağı’nın altında araçlarıyla ilerlemeye çalışanlar ile itfaiye ekibinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin sel sularına kapıldığı belirtidi. Söz konusu köprülü kavşak, bundan 3 ay önce bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı.

2 itfaiye görevlisi, arama-kurtarma ekiplerince kurtarıldı.

Kayıp 2 itfaiyeci, daha sonra arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

Urfa Valisi Salih Ayhan, yağışlara ilişkin ilk açıklamasında “Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını aldı, bugün de bekliyoruz. Urfa’nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram. Mart ayında yıllık ortalama yağış miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz. Bunun da yansımaları oldu, gerek trafik akışısın etkilenmesi, bodrum katlarının su altında kalması, bazı kamu kurum ve kuruşlarının etkilenmesi çiftçilerimizin etkilenmesi…” dedi.

Kentteki Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni de su basarken, eğitime bir gün ara verildi.

Belediye Başkanı Beyazgül’e protesto

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ölümlerin yaşandığı Abide Kavşağı’nda protesto edildi. Bir grup tarafından yuhalanan Beyazgül’ün çevresi polisler ve zabıtalar tarafından sarıldı. Beyazgül aracına götürüldüğü sırada çekilen görüntülerde, bir kişinin “Sen vatandaşa silah çek. Anca ona yararsınız” dediği duyuluyor.

Beyazgül, Twitter hesabından yaşananlara ilişkin açıklama yaptı:

“CHP Genel Merkez Ankara Kurultay Delegesi Ahmet Budak’ın henüz itfaiye erlerimizin mücadelesi sürerken ve vatandaşlarımızın canı için uğraş verilirken şahsıma yaptığı fiili saldırısını kınıyorum. Bugün birlik ve dayanışma günüdür derken, 700 noktada sel baskını ile mücadele ederken bu yaşananları da hemşehrilerimizin ferasetine havale ediyorum.”

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine koordinatör olarak atanan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, sağanak nedeniyle tüm bölgeyi etkileyen afette bir konteynerin suya kapıldığını belirtti. Bölgeye Adıyaman ile Gölbaşı ilçesinden destek ekiplerinin sevk edildiğini söyleyen Hatipoğlu, bir kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Hatipoğlu, “Gerçekten tüm bölgeyi derinden etkileyen bir afet. Vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla temin ettiği konteynerin sulara kapılması sonucu böyle bir olay oldu” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise kentte bir kişinin hayatını kaybettiği ve 3 kişi için kayıp ihbarı yapıldığını açıkladı.

Adıyaman kent merkezinden geçen Eğriçay’ın taşması sonucu Atatürk Bulvarı’nda trafikte aksamalar yaşandı, cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. AFAD, polis, jandarma ve belediye ekipleri, su baskını riski yaşanan çadırlarda tahliye çalışmalarına başladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.