Leonardo da Vinci’nin annesi İstanbul’da satılan bir köleymiş

İtalyan araştırmacı ve yazar Carlo Vecce son kitabında Leonardo da Vinci'nin annesinin köleleştirilmiş Kafkasyalı bir kadın olduğunu, defalarca İstanbul'da satıldığını öne sürdü. 

Kültür Sanat 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Leonardo da Vinci'nin annesinin köle olduğuna dair belgeyi yazar Vecce, Floransa şehir arşivinde bulmuş. (Kaynak: Wikipedia)

İtalya’da Rönesans Edebiyatı ve Uygarlığı konusunda uzman olan araştırmacı Carlo Vecce son kitabında Leonardo da Vinci’nin annesinin köleleştirilmiş Kafkasyalı bir kadın olduğunu öne sürdü.

Carlo Vecce’nin son kitabı Leonardo da Vinci’nin annesini konu alıyor.

Napoli Üniversitesi’nde profesör olan Vecce, ‘Leonardo’nun annesi Caterina’nın gülümsemesi’ adlı romanını bu iddianın üzerine inşa ederken, bugüne kadar Toskanalı bir köylü olduğu bilinen da Vinci’nin annesi için, “Çerkes bir köle olduğu, Kafkas Dağları’ndaki evinden alındığı, birkaç kez Konstantinopolis’te satıldığı, ardından Venedik’te satıldığı son olarak Floransa’ya geldiği” yönündeki bulguya eriştiğini söylüyor. Vecce bu bilgiye Floransa şehir arşivinden ulaşmış.

Leonardo adlı bu çocuğu veren kadını özgürleştiren adam
Floransa’da noter olan Piero da Vinci ile tanışan Caterina, evlilikten olan çocuklarına Leonardo adını vermiş. Vecce, Floransa şehir arşivinden ulaştığı ve Leonardo’nun annesi Caterina’nın kölelikten azadını belirten belgeyi basına tanıtırken, sözkonusu belgenin, Caterina’yı daha köleyken seven, ona Leonardo adlı bu çocuğu veren ve aynı zamanda onun özgürleşmesine yardım eden adam’ tarafından yazıldığını belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.