Sarhoşluk maymunlar için de bir ihtiyaç olabilir

Araştırmacılar youtube'daki etrafında dönen maymun videolarını izledi ve dönüş hızının tam da kafaları güzel olacak kadar olduğu sonucuna vardı.

Bilim Teknoloji 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Araştırmacıların vardığı kanı: Goriller tam da kafaları güzel olacak kadar etraflarında dönüyorlar. (Kaynak: Unsplash)

Birmingham Üniversitesi’nden Adriano Lameria, araştırma ekibiyle beraber Youtube videolarını izledi ve goril, şempanze ve orangutan gibi büyük maymunların etraflarında dönme konusunda neden bu kadar hevesli olduklarına dair bir sonuca vardı.

Hakemli bilimsel dergi Primates’te yayımlanan makaleye göre maymunlar bu hareketi bile isteye, başları dönsün diye yapıyorlar. Araştırmacılar, bu davranışın insanların farklı zihinsel durumların peşinde koştuğu, bunun için alkol kullanımı, halüsinatif maddeler deneme gibi arayışlarına ışık tutabileceğine inanıyor.

Tam kafa güzel olacak kadar dönüyorlarmış
Kendi etrafında dönen ya da bir ipe tutunarak dönen maymunların videolarını inceleyen ekip, dönüş hızlarını hesaplayarak bu seviyenin kafalarının güzel olmasını sağlayacak bir hız olduğu sonucuna vardı. 40 videoyu incelediklerini belirten Lameria, baş dönmesinin bizi atlıkarıncadaki çocuklar gibi mutlu hissettirebileceğini söylüyor.

Bu araştırmalar gelecekte, insanların kasıtlı baş dönmesinin peşinde koşmasının psikolojik olarak insanlara ne gibi bir faydasının olduğunu ortaya çıkarabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.