Tekrar eden meme kanserlerine karşı eski ama yeni bir buluş

Sağlık 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bilim insanları meme kanserinin hastanın vücudunun başka bir bölümünde yıllar veya onlarca yıl sonra nüksetmesini önleyebilecek bir strateji geliştirdi.

Uzmanların “saatli bomba” diye tanımladığı olguda, en yaygın meme kanseri tipine (östrojen reseptörü pozitif, ER+) sahip hastalar, kanserlerinin ikincil veya metastatik meme kanseri olarak nüksedip vücutlarında tedavi edilemez tümörler oluşturma riskini sürekli taşıdığı biliniyor.

Breast Cancer Now tarafından finanse edilen ve Nature Cancer akademik dergisinde yayımlanan araştırma, bu sürecin yaşlanma sırasında meydana gelen moleküler değişiklikler yoluyla akciğerlerde nasıl gerçekleştiğini ortaya koydu.

Independent Türkçe’nin haberine göre, yaşlanma sırasında gözlemlenmesi daha muhtemel olan akciğerlerdeki PDGF-C proteinindeki artış, uykudaki kanser hücrelerinin büyüyüp ikincil meme kanserine dönüşmesine yol açabiliyor.

ER+ tümörlü farelerle çalışan araştırmacılar, kanserin büyümesini etkileyip etkilemeyeceğini görmek için bu proteine imatinib adı verilen mevcut bir ilacı uyguladı.

Farelere, tümör gelişmeden önce ve sonra ilaç verildi. Çalışmaya göre, her iki grup için de akciğerdeki kanser büyümesi önemli ölçüde azaldı.

Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nde (ICR) Meme Kanseri Araştırmaları Bölümü’nde doktora sonrası eğitim görevlisi olan Dr. Frances Turrell, şunları söylüyor: “Yaşlanan akciğer dokusunun bu kanser hücrelerini “yeniden uyandırıp” tümörlere dönüştürmek üzere nasıl tetikleyebileceğini keşfettik ve bu “saatli bombaları etkisiz hale getirmek” için potansiyel bir strateji ortaya koyduk. Şimdi hastaların mevcut imatinib ilacından nasıl daha iyi yararlanabileceğini çözmeyi planlıyor, uzun vadedeyse “yeniden uyanma” mekanizmasına odaklanan özel tedaviler geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Breast Cancer Now’da araştırma, destek ve nüfuz direktörü olan Dr. Simon Vincent şöyle ekliyor: “Bu heyecan verici keşif, bizi akciğerde ER+ ikincil meme kanseri gelişimini nasıl yavaşlatabileceğimizi veya durdurabileceğimizi anlamaya bir adım daha yaklaştırıyor. Bu ilaç, gelecekte bu ‘saatli bombayla’ yaşayan binlerce kadına fayda sunarak kanserin yayıldığına dair yıkıcı haberi daha az hastanın almasını sağlama potansiyeline sahip.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.