Emek Özgürlük İttifakı’nda nihai karar: Ortak liste, ayrı logo

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim kararı belli oldu. HDP’nin tek listeyle seçime girme isteğine karşın Emek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi’nin kendi listeleriyle seçime girme önerisi kabul buldu.

Siyaset 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi tarafından kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı, dün HDP Genel Merkezi’nde toplandı.

İttifak toplantısı öncesinde HDP, seçimlere tek parti çatısı altında tek liste ile girilmesi gerektiğini savunurken EMEP ve TİP ise seçime kendi listelerinden girme önerisi getirmişti.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, “HDP başta olmak üzere ittifakın bileşeni olan tüm güçlerin kazanımlarını koruyup geliştirecek yol ve yöntemler esas alınacak” denildi.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, ittifakın Meclis’te en çok sandalyeyle temsil edilebileceği formüller üzerinde iki günlük bir çalışma yürütülecek. Öte yandan Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde seçime girme yeterliliği bulunan HDP, EMEP ve TİP’in ittifak çatısı altında kendi logolarıyla seçime girmesi yönünde de uzlaşma sağlandı. HDP’nin Anayasa Mahkemesi’ne açılan kapatma davasının sonucuna göre seçime Yeşil Sol Parti adı altında girme ihtimali de olasılıklar arasında.

‘Tek bir oyu bile heba etmeyeceğiz’

Üç partide en az 41 ilde seçime ittifak çatısı altında kendi listeleriyle girecek. Böylece, ittifak çatısı altındaki partiler, ittifakın oy oranının yüzde 7’yi aşması halinde baraj engeline takılmayacak. Siyasi partilerin kendi logolarıyla katılmadığı seçim çevrelerinde ise iş birliği formülleri üzerinde çalışma yürütülecek. Her parti kendi çalışmasını yürüttükten sonra ittifaka son şekli vermek üzere parti yetkilileri bir araya gelecek

Toplantıyla ilgili bilgi veren HDP’li üst düzey bir yetkili, “Her parti kendi kurulları içerisinde çeşitli yol ve yöntemleri tartışacak. Üzerinde çalıştığımız formülleri konuşmak üzere tekrar bir araya geleceğiz. Birbirimizin önüne çıkmayacak bir şekilde formüller üreteceğiz. Tek bir oyun bile heba olmaması için çalışacağız” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.