Kriz korkusu Avrupa Merkez Bankası’nı ürkütmedi

Avrupa Merkez Bankası faizleri 50 baz puan arttırdı

Ekonomi 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Amerika’da iki bankanın batışı ve son yirmi yıldır sorunlarla boğuşan Credit Suisse’in sallanmaya başlanmasıyla ortaya çıkan kriz beklentisini dikkate almadı ve faizi 50 baz puan artırarak ana refinansman faizini yüzde 3,50; marjinal fonlama tesisini yüzde 3,75 ve gecelik mevduat faizini de yüzde 3 seviyesine çıkardı.

Karar metninde enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağı öngörüsü yer alırken yaşanan belirsizliğin veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği ifade edildi. Metinde ayrıca AMB’nin fiyat istikrarı ve finansal istikrar için adım atmaya hazır olduğu belirtildi. Karar metninde AMB’nin ileriye dönük faiz adımları konusunda sinyal vermediği görüldü.

Karardan önce AMB’nin bankacılık krizine yönelik vereceği mesajlar da bekleniyordu. Metinde bankacılık krizine ilişkin olarak “Euro Bölgesi bankacılık sektörü, güçlü sermaye ve likiditesi ile dayanıklı” ifadeleri yer aldı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi hala ana refinansman faizi, marjinal fonlama tesisi ve mevduat faizinin 50 baz puan artırılacağı yönündeydi. ABD’de ortaya çıkan bankacılık krizi sonrası Credit Suisse cephesinde yaşananlar AMB’nin faiz artışlarında daha temkinli olacağı beklentilerini artırmıştı.

Artış beklentiye uygun

Bloomberg ekonomisti David Powell karardan önce yaptığı değerlendirmede Credit Suisse’in ‘batamayacak kadar büyük’ olduğunu ancak daha da önemlisi AMB için ‘gözardı edilemeyecek kadar büyük’ olduğunu belirtmişti. Bu da bazı çevrelerde AMB’nin hafif frene dokunabileceği beklentisi de doğurmuştu.

Karardan önce yaşanan haber akışı da bu yönde sinyaller vermişti. Bloomberg’in haberine göre AMB bankalara bazı bankaların kırılgan olacağını ifade etti. Bloomberg’in haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Salı günü maliye bakanlarına bazı Avrupa Birliği bankalarının artan faiz oranlarına karşı kırılgan olabileceğini söyledi.

Yellen: Bankacılık sistemimiz sağlam

İki  bankanın batışının ardından bankacılık krizinin gündeme geldiği ABD’de Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin bankacılık sisteminin sağlam kalmaya devam ettiğini belirterek, bu hafta atılan adımların, mevduat sahiplerinin tasarruflarının güvende kalmasını sağlama kararlığını gösterdiğini ifade etti. ABD Hazine Bakanlığı, Yellen’ın ABD Senatosu’nun Finans Komitesi’nde 2024 mali yılı bütçe teklifine ilişkin düzenlenecek oturumda yapacağı konuşmanın metnini paylaştı.

Konuşmasında bankacılık sistemindeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yellen, hükümetin bu hafta bankacılık sistemine olan güveni güçlendirmek için “kararlı ve güçlü” adımlar attığını anımsattı.

Yellen, iflas eden bankaların tüm mevduat sahiplerini korumak için ABD Merkez Bankası (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ile birlikte çalıştıklarını belirterek, “Pazartesi sabahı müşteriler, mevduat hesaplarındaki tüm paraya erişerek maaşlarını ve faturalarını ödeyebildi.” ifadesini kullandı.

Vergi mükellefinin parası kullanılmadı

Hissedarlar ve borçluların hükümet tarafından korunmadığına işaret eden Yellen, hiçbir vergi mükellefinin parasının ise kullanılmadığını veya riske atılmadığını vurguladı. Yellen, mevduat korumasının bankaların katkılarıyla finanse edilen Mevduat Sigorta Fonu tarafından sağlandığını belirtti.

Yellen, “Komite üyelerine, bankacılık sistemimizin sağlam kalmaya devam ettiği ve Amerikalıların ihtiyaç duyduklarında mevduatlarının orada olacağından emin olabileceği konusunda güvence verebilirim. Bu hafta atılan adımlar, mevduatın güvende kalmasını sağlama kararlılığımızı göstermektedir.” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.