Bir ilk: NATO üyesi Ukrayna’ya savaş uçağı gönderecek

Polonya önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya dört adet MiG-29 savaş uçağı göndererek, bunu yapan ilk NATO ülkesi olacak.

Dünya 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Polonya, Ukrayna'ya savaş uçağı gönderen ilk NATO ülkesi olacak. Fotoğraf: EPA

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin önümüzdeki birkaç gün içinde Ukrayna’ya dört adet MiG-29 savaş uçağı teslim edeceğini bildirdi. Böylece Polonya, Ukrayna’ya savaş uçağı tedarik eden ilk NATO ülkesi olacak. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Polonya’nın bu kararını, “Bu, her ülkenin alabileceği bağımsız kararlardan biri, saygı duyuyoruz” şeklinde değerlendirerek, bunun NATO’dan bağımsız bir askeri yardım olduğunun altını çizdi.

Ukrayna, Rusya’nın işgaline uğradığı ilk günden beri diğer ülkelerden savaş uçağı talep ediyor. Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna’nın en azılı destekçilerinden biri olan Polonya ise Kiev’e ağır silahlar tedarik edilmesi konusunda zaman zaman tereddütte kalan müttefikleri ikna etmeye çalışmaktan geri durmuyor. Polonya bu azmini bir de önümüzdeki haftalarda yeni savaş uçakları gönderebileceği imasıyla pekiştirdi. Diğer bir NATO üyesi olan Slovakya’nın da önümüzdeki haftalarda uçak göndermesine olası gözle bakılıyor.

Aslında Ukrayna’nın gözü ABD yapımı F-16’larda ancak Biden yönetimi bu talebi, eğitimlerin çok uzun süreceği ve çatışma devam ederken bakım ve lojistiğin idaresinin çok karışacağı gerekçesiyle birçok kez geri çevirdi. Bununla birlikte Ukraynalılar, yıllar boyunca Sovyet döneminden kalma MiG-29’ları uçurduğu için Polonya’nın tedarik edeceği savaş uçaklarını hemen kullanmaya başlayabilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.