Sinemada yedi filmlik hafta

Bu hafta beşi yabancı ikisi yerli yedi film gösterime giriyor. 'Shazam! Tanrıların Öfkesi' haftanın iddialısı. 'Mahkum 77' ise haftanın sürprizi.

Kültür Sanat 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bu hafta beşi yabancı ikisi yerli yedi film gösterime giriyor. Haftanın iddialı filmi David F. Sandberg’in yönettiği ‘Shazam! Tanrıların Öfkesi / Shazam! Fury of the Gods’. DC evreninin çocuk ruhlu süper kahramanının 2019’daki ilk filmi ‘Shazam: 6’da, 14 yaşındaki bir çocuğun nasıl Shazam’a dönüştüğünü anlatılmıştı. Anne ve babalara da net bir mesaj vermişti: Ne ekersen onu biçersin. DC evreninin son yıllardaki iddialı ve vasat altı filmlerinin yanında ‘, daha naif ve eğlenceli bir yapım olarak öne çıkıyordu. Dört yıl sonra gelen ikinci filmde Shazam ve arkadaşları tanrılarla kapışıyor. Artık süper güçlerini tatmin edici bir şekilde kullanmayı öğrenen Billy Batson ve diğer evlatlık çocuklar, ergen halleriyle süper kahraman olma sorumluluğunu dengelemeyi öğrenme aşamasındadırlar. Ama tam da bu sırada intikamcı kadim tanrıçalar uzun süre önce kendilerinden çalınmış olan sihri aramak için dünyaya gelirler. Billy  -nam-ı diğer Shazam- ve arkadaşları hayatlarını ve dünyanın kaderini korumak üzere bir savaşın içine çekilirler.

Hapishanede isyan var

Haftanın sürpriz filmi ise Alberto Rodriguez’in yönettiği ‘Mahkum 77 / Modelo 77’. Film, İspanya’nın demokrasiye geçiş döneminde, işlemediği suçtan 20 yıl cezaya çarptırılan Manuel’in hapishanelerde uygulanan orantısız güç ve işkencelere karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Genç bir muhasebeci olan Manuel iftiraya uğrar ve işlemediği bir suçtan dolayı 1977 yılında Modelo hapishanesine atılır. Yargılanmayı beklerken işlemediği suçtan dolayı beklenmedik bir şekilde 20 yıl ceza ile karşı karşıya kalır. Hapishanede mahkûm olarak geçirdiği sürede dayak yer ve dayanılmaz işkencelere maruz kalır. 1976/78 yılları La Transicion diye adlandırılan demokrasiye geçiş dönemidir. Bu dönem modern İspanyol tarihinin rejim değişikliğini kapsayan bir dönemdir. Hapishanelerde uygulanan orantısız güç ve işkencelerden dolayı birçok mahkûm sisteme boyun eğmiş olsa da, genç Manuel defalarca işkence görmesine rağmen bu sisteme boyun eğmez. Manuel kısa sürede direniş hareketinin lideri konumuna gelir. İspanya’nın demokrasiye geçiş döneminde, Manuel İspanya’daki tüm hapishanelerin mahkûmlarını sisteme karşı mücadelede birleştirip, hapishane yasalarını sonsuza dek değiştirecek mücadelesine başlamıştır.

Çizgileri farklı ama mücadele baki

‘Karlar Kralı Norm 3: Aile Tatili / Norm of the North: Family Vacation’, ‘Kahraman Kuyruklar / Pattie et la colère de Poséidon’ ise haftanın animasyonları. ‘Karlar Kralı Norm 3: Aile Tatili’nde ailesiyle birlikte çıktığı tatilde çalınan tacını bulmaya çalışan Norm ile ailesinin hikayesini anlatıyor. ‘Kahraman Kuyruklar’ ise cesur fare Pati ile kedi arkadaşı Sam’in tehlikelerle dolu serüvenlerini konu ediniyor. Genç, zeki ve cesur bir fare olan Pati ile kedi arkadaşı Sam, Antik Yunan’daki en tuhaf ve tehlikeli yaratıklarla savaşmak için zorlu bir yola çıkacaklar! Sevimli dostlar, usta kahraman Jason’un önderliğinde yaşadıkları kenti kurtarabilmek için önlerine çıkan zorluklara karşı büyük mücadele veriyorlar.

Ah be Suriye

Bilall Fallah, Adil El Arbi’nin yönettiği ‘Asi / Rebel’ Suriye Savaşı’na odaklanan bir aksiyon dram. Suriye’de savaş mağdurlarına yardım için Belçika’dan Suriye’ye giden Kamal’ın hikayesiyle savaşın ayırdığı bir ailenin öyküsünü ele alınıyor filmde. Kamal hayatını yoluna koymaya karar verir ve Belçika’dan ayrılarak Suriye’deki savaş mağdurlarına yardımcı olmak için yola çıkar. Suriye’ye vardığında milislere katılmak zorunda kalır ve Rakka’da yüzüstü bırakılır. Geride kalan kardeşi Nassim, kendisini abisine ulaştıracakları sözünü veren radikal gruplar için kolay lokma olur. Anneleri Leila ise geride kalan en küçük çocuğunu korumak için savaş vermek zorundadır.

Yerlilerde tek seçenek korku

Haftanın yerlileri ise korku filmleri  ‘Cin Büyüsü’ ile ‘Haris’. Kadir Genç’in yönettiği ‘Haris’, borç batağına düşen Sami’nin bu borçlardan kurtulmak için son çare olarak arkadaşı Anıl’ın elindeki haritayla define arayışını ve bu süreçte yaşadıklarını konu ediniyor. Batuhan Çevik’in yönettiği ‘Cin Büyüsü’ ise vücudunda sebebi bilinemeyen ağrılardan kurtulmak için yakın arkadaşının köyündeki kaplıcalara giden Zehra’nın burada cinlerle karşılaşmasını anlatıyor. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.