Burası insanlığın sigortası: 15 yıl sonra dijital tura açıldı

Norveç'teki The Global Seed Vault James Bond filmlerindeki sığınakları hatırlatan görünümüyle insanlığın geleceğini teminat altına alıyor. 12 bin yıllık tarım geçmişimizi içeren bu yapı, açılışının 15'inci yılı şerefine dijital ziyaretçi kabul ediyor.

Bilim Teknoloji 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Norveç'teki bu sığınak, insanlığın tüm tarım macerasının bir dökümünü içeriyor.

Norveç’e bağlı Svalbard takımadasındaki Spitsbergen dağının eteğinde konuşlanan The Global Seed Vault (Küresel Tohum Kasası), klişe deyimle James Bond filmlerindeki sığınakları hatırlatan görünümüyle, inşa edildiği 2008 yılından beri merak ediliyor. Bu sığınağın amacı, dünyadaki felaket senaryolarına karşı bir koruma mekanizması olmak: Savaş, doğal afet ya da pandemi gibi bir durumda, yerküredeki tohum çeşitliliğinin sigortası olarak, yaşamımızı sürdürmemize olanak verecek. Halihazırda 5 bin 974 tür, 1 milyon 194 bin 944 tohum ve 93 gen bankasının örnekleri, geleceğimizin sigortası olarak burada bulunuyor. 12 bin yıllık tarım maceramızın dökümünün yer aldığı, dünyadaki tüm felaketlere karşı korunaklı olan bu sığınak, açılışının 15’inci yılı şerefine şimdi kapılarını herkese açıyor. Tabii ki sanal olarak.

Beş set metal kapıyı aşarak girdiğiniz sığınakta tohumların saklandığı rafları görmek ilginç bir his. Tohum örnekleri çoğaldıkça, boş kalan salonlar dolmaya, yeni odalar açılmaya başlıyor. Norveç Hükümeti, Crop Trust ve Nordik ülkelerinin gen bankası NordGen’in ortaklaşa yönettiği sonsuza kadar dayanacak şekilde tasarlanan derin dondurucu, yılda sadece üç kez, yeni tohumların yerleştirileceği zamanlarda kapılarını açıyor.

Sığınağın günlük işleyişinden sorumlu olan NordGen’in yönetici direktörü Lise Lykke Steffensen, “Burası biraz katedralde olmak gibi. Yüksek tavanlı ve neredeyese hiç ses yok. Tek duyabildiğiniz kendinizsiniz” diyerek anlatıyor atmosferi. -18 derece sıcaklığı olan sığınağı gitmeden gezmek isteyenler bu adresi ziyaret edebilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.