İsrail’de yargı reformuna bir isyan da 750 yedek askerden

İsrail ordusunun yedek kuvvetlerinde bulunan yüzlerce seçkin subay, hükümetin yargının yetkilerini sınırlandırma planını protesto etmek amacıyla pazar gününden itibaren görevlerinin başına geçmeyeceklerini açıkladı.

Dünya 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ordunun oldukça saygın bir kurum olduğu İsrail'de, askerler Netanyahu hükümetine rest çekti. Fotoğraf: AA

Geçen aylarda İsrail’in başbakanı seçilen Benyamin Netanyahu’nun tartışmalı yargı reformu, ülke genelinde haftalardır süren kitlesel protestolara neden oldu. Özel Kuvvetler ve Mossad’dan yaklaşık 750 seçkin subay, perşembe günü yayımlanan iki ayrı mektupta görevlerini bırakma tehdidinde bulunarak protestolara destek verdi.

Aralarında iki eski komutanın da bulunduğu 100 seçkin Hava Kuvvetleri subayı, İsrail’in önde gelen televizyon programlarından Channel 12 News’da yayımlanan açık mektuplarında, Neyanyahu hükümetinin ülkenin güvenliğini ve demokrasisini altüst ettiğini söyledi. Yedek kuvvetlerin özel kuvvetler ve siber birimlerinden yaklaşık 650 subay da ayrı bir mektupta, “Bir diktatörlüğe hizmet etmeyeceğiz. Sözleşmemiz bozuldu. Biz canımızı ve ruhumuzu vermeye hazırken, hükümet de sorumluluk alıp aklıselim davranmalıdır” denildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise protestocu subaylarla görüşerek, saflarında yükselen hoşnutsuzluk konusunda Netanyahu’yu uyardı.

İsrail’de yedek asker sistemi

Askerin görevini bırakmasının tabu olduğu İsrail’de böyle bir restin çekilmesi, sözkonusu yargı reformunun İsrail’i aslında ne kadar derinden böldüğünün ve en saygın kurumlardan biri olarak görülen orduyu ne kadar yıprattığının da bir göstergesi.

Üç yıllık zorunlu askerlik hizmetini tamamladıktan sonra birçok İsrail vatandaşı, askerliğin gönüllü hale geldiği 40’lı yaşlarına kadar yedeklerde kalmaya devam ediyor. Bu yedek askerler, güvenlik krizi patlak verdiğinde ordunun belkemiğini oluşturuyor ve denizaşırı karmaşık operasyonlara gönderiliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.