Kılıçdaroğlu ‘ev sahibine sorun’ dedi… HDP görüşmesi neden ertelendi

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün HDP'yi ziyaret etmesi bekleniyordu, ancak “program yoğunluğu” gerekçesiyle ertelendi. Kılıçdaroğlu “Ev sahibine sorun” dedi.

Siyaset 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP ziyaretinde yaşanan “ertelemeyi” anlamak için, siyaset sahnesine yansıyan açıklamalara tarih tarih bakmak gerekiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Mart’ta Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı olarak ilan edildi.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı sonrası ilk açıklama HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’dan geldi.

Mithat Sancar, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığı hayırlı olsun, kendisiyle genel merkezimizde konuşmak için ziyaretini bekliyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu ise Mithat Sancar’ın açıklamasına 9 Mart’ta yaptığı açıklamayla, “Elbette HDP’yi de ziyaret edeceğim” diyerek karşılık verdi.

Karşılıklı açıklamalar sonrası, Kılıçdaroğlu’nun 14 Mart’ta HDP’yi ziyaret edeceği medyaya yansıdı. HDP yetkilileri ise, kendilerine herhangi bir talep gelmediğini bildirdi.

HDP ziyaretine ilişkin 14 Mart tarihi netleşmeyince, bu kez 18 Mart tarihi gündeme geldi.

Kılıçdaroğlu, dün Milli Yol Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi ziyaretlerini gerçekleştireceği sırada, HDP ziyaretinin ertelendiği bilgisi kulislere yansıdı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Milli Yol Partisi’ni (MYP) ziyaretinde, gazetecilerin HDP görüşmesinin ertelenmesini sorması üzerine Kılıçdaroğlu “Onu ev sahibine soracaksınız” yanıtını verdi.

HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, 18 Mart Cumartesi günü HDP Genel Merkezi’nde gerçekleşmesi planlanan görüşmeye ilişkin “Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun partimize ziyareti program yoğunluğundan dolayı ileri bir tarihe ertelenmiştir” denildi.

Siyaset sahnesini hareketlendiren açıklamalar, “Kılıçdaroğlu’nun cevabı tavırlı mı, bir sıkıntı mı var” sorusunu gündeme getirdi.

HDP kurmayları “ertelemenin” gerekçesini “Sel felaketi nedeniyle eş başkanlarımız sahada, erteleme talebi bizden gitti. Program yeniden netleştiğinde bilgilendirme yapılacak” diye yorumlarken, CHP kurmayları ise “Hayır, eş başkanlar yarın da sel bölgesinde olabilir, bir sıkıntı yok” değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu dün HDP’nin ertelemesi gündemi içerisinde iki partiyi ziyaret etti.

Milli Yol Partisi ziyareti

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır ile bir araya geldi. Görüşmeye CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Ali Öztunç ile Milli Yol Partisi Genel Sekreteri Haşim Yaşar ile Genel Başkan Yardımcıları Ali Saraçoğlu ve Mukaddes Demirci katıldı.

Kılıçdaroğlu’nun yaklaşan seçimlere ilişkin görüş alışverişinde bulunmak ve adaylığı için destek talep etmek amacıyla gerçekleştirdiği ziyaret yaklaşık bir saat sürdü. Yaklaşan seçimlerin ana gündem olduğu ziyarette Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümü ve Sinan Ateş suikastı da gündeme geldi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdıkları ve dertleştikleri bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun yol arkadaşlarıyla beraber en azından bir masanın etrafında bir araya gelmek, benim açımdan da ufkumu büyütmek açısından da son derece değerli. Bundan sonra da uygun ortamlarda yeniden bir araya geleceğiz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun ardından söz alan Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, 14 Mayıs’a giderken yapılan bu ziyareti önemsediklerini ifade ederek “Bu yolculukta Kılıçdaroğlu’na başarılar diliyoruz” dedi.

Milli Yol Partisi, Mustafa Destici Genel Başkanlığındaki Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) 2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı’na destek vermesine tepki gösteren bir grup parti yöneticisinin BBP’den istifası sonrasında kurulmuştu.

Bağımsız Türkiye Partisi ziyareti

Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinin ardından Kılıçdaroğlu’nun ikinci adresi Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) oldu. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş ile görüştü.

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, Ekim 2022’de Millet İttifakı’na katılıma talebini duyurmuş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de bu talep üzerine Baş’ı ziyaret etmişti. İYİ Parti Genel Başkamı Akşener bu talebi Millet İttifakı’nın diğer liderleriyle paylaşmış, masadan BTP’nin ittifaka dahil edilip masanın genişlemesi kararı çıkmamıştı.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş bir saatin üzerindeki görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. CHP lideri Kılıçdaroğlu Baş’a teşekkür ederek, “Türkiye’nin pek çok sorunu bu toplantıda dile geldi. Devlette liyakatten ekonomiye, üniversitelerden depremde yaşananlara kadar pek çok konu hakkında karşılıklı düşüncelerimizi ifade ettik” dedi.

Kılıçdaroğlu’na ziyareti için teşekkür eden Hüseyin Baş ise, “Çok verimli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendileri malumunuz bir siyasi tecrübe abidesi. Benim için de çok verimli bir sohbet oldu. Türkiye’nin birçok meselesini istişare ettiğimiz toplantı oldu. Bir masamız vardı, Halil İbrahim soframız olmasa da ikramlarda bulunmaya çalıştık. Sağ olsunlar nazik çerçevede görüşme gerçekleştirdik. Önümüzdeki Cumhurbaşkanı seçiminde de kendilerine başarılar diliyorum. Umuyoruz Türkiye adına çok güzel günler göreceğimiz bir süreçte olacağız. Biz de Türkiye adına, Türkiye’nin yarınları adına çalışmalarımızı yapıp kamuoyuyla süreç içerisinde paylaşacağız” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.