Mansur Yavaş’tan ‘6’lı Masa’ya ‘Yardımcı değil milletvekili olun’ önerisi

Mansur Yavaş, 6'lı Masa'da yaşanan cumhurbaşkanı adaylığı krizinin nasıl çözüldüğünü anlatırken "Birkaç gün vaktimiz olsaydı şunu önerecektik, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak beni ve Ekrem başkanı ilan edin, sayın genel başkanlarımız milletvekili olsun" dedi

Siyaset 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Mansur Yavaş'a göre 6'lı masanın liderleri TBMM'de partilerinin başında olmalı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olarak gösterilmesine tepki göstererek 3 Mart günü masadan kalkmasından sonra devreye İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş girmiş üç günlük uğraştan sonra  uzlaşma sağlanmıştı.

Uzlaşmanın koşullarından en önemlisi  6’li Masa’da bulunan diğer beş liderlerle birlikte İmamoğlu ve Yavaş’ın da Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı yardımcısı olmasıydı. Buna göre beş parti lideri milletvekili adayı olmayacaktı. Mansur Yavaş dün gece bu süreci anlatırken beklenmeyen bir öneriyi gündeme getirdi. Muhalefet çizgisinde yer alan basın yayın organlarını çoğu Yavaş’ın bu sözlerini dün gece başlıklarda görmezden gelmeyi yeğelerken, iktidar medyası 6’lı Masa’da yeni bir krizin habercisi olarak yorumlayarak manşetlere çekti.

Habertürk canlı yayınına çıkan Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise bu konuda farklı düşündüğünü açıkladı. Yavaş’a göre liderler vekil olmalı ve parti gruplarının başında bulunmalı. Yavaş, 3 Mart2ta 6’lı Masa2da yaşanan aadaylık krizini aanlatırken şöyle konuştu: “Sayın Akşener büyük teveccüh gösterdi. Biz devam etmesi gerektiğini düşünüyorduk. Sayın Akşener dedi ki, ‘O zaman elinizi taşın altına sokacaksınız, uzlaşma bu şekilde gerçekleşir’ dedi. Bizim makam mevki derdimiz yok. Ankara, İstanbul belediye başkanlıkları güzel makamlar. Sayın Akşener’in arzusu üzerine ‘Sizin orada olmanız, yönetimde etkili şekilde vatandaşla kurduğunuz bağın devam etmesi gerekir’ dedi. Bu da uygun bulundu. Meral Hanım önerdi, sayın genel başkanımız da kabul etti. Son gün oldu, birkaç saate sıkıştı. Birkaç gün vaktimiz olsaydı şunu önerecektik, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak beni ve Ekrem Başkanı ilan edin, sayın genel başkanlarımız milletvekili olsun ve partilerin başında olsunlar diyecektik. Kendi grupların başında olmasının daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bu benim fikrim. Bunu sayın genel başkanlarla konuşacağım ama takdir masanın.”

Yardımcılıkla belediye başkanlığı görevi birlikte yürütülebilir mi?

Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve kendisinin belediye başkanlığı ve cumhurbaşkanı yardımcılığı görevlerini aynı anda yürütemeyecekleri yönündeki görüşlere karşılık da şunları söyledi: “Belediyeleri asla kaptırmazdık. Göreve devam edeceğimiz belliydi. Görevi bırakacak olsaydık adaylığımız sözkonusuydu. Vatandaşa verdiğimiz sözü tutacağız. Adaylığa ısrarlı olmamamızın sebeplerinden bir tanesi daha önce bu yaşandı. Bizi 5 yıllığına seçtiler. Son güne kadar görevimizi sürdürmek boynumuzun borcu. Aksi takdirde Ankara halkı bizi affetmez. Hemen atama yapılmayabilir. İki görevin aynı anda sürdürebileceğini de düşünüyorum. Sayın Binali Yıldırım için aynı fikri önerenler, İBB Başkanı olunca Cumhurbaşkanı yardımcısı olacak diyenler şimdi olmaz diyorlar. Şunu söyleyeceğim sadece, iki üç tane idare profesörünün açıklaması var. En önemlisi hocaların hocası Ergun Özbudun. Dün yaptığı açıklamada bunun gayet mümkün olduğunu açıkladı. İki görev bir arada yürütülebilir. Yetkili olmak istememizin sebebi, halkla, gençlerle, kadınlarla kurduğumuz iletişimin, projelerin bir şekilde ülke yönetiminde olmasını istiyoruz. Büyükşehir belediye başkanları vatandaşla haşır neşir olabilen insanlar, gençlerin kolay ulaşabildiği insanlar. Onlar yine bize ulaşacaklar. Cumhurbaşkanı yardımcılığı olsak da belediye başkanlığımız devam ettiği için biz onlarla iç içe olacağız.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.