Rolls-Royce Ay’a nükleer reaktör kuracak

İngiliz otomotiv devi Rolls-Royce'un mikro reaktörü Ay'da yaşayacak ve çalışacak insanlar için enerji üretecek.

Ekonomi 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İngiliz otomotiv devi Rolls-Royce, Ay’da çalışacak reaktör için Birleşik Krallık Uzay Ajansı’ndan mali kaynak buldu. Proje gelecekte Ay’da kurulacak üste astronotlar için nükleer enerjinin kullanımını araştıracak. İngiliz şirketindeki bilim adamları ve mühendisler ayda yaşayacak ve çalışacak insanlar için enerji üretecek mikro reaktör programı geliştirmek amacıyla çalışıyor.
Tüm uzay seyahatlerinde iletişim ve yaşam sistemleri ile bilimsel deneyler için önemli miktarda enerji gerekiyor. Uzmanlar nükleer enerjinin uzay görevlerinin süresini dramatik şekilde uzatabileceğini ifade ediyorlar.
Birleşik Krallık Uzay Ajansı, ilk moduler nükleer reaktörün üretileceği proje için 2.9 milyon sterlinlik yeni fon sağlandığını açıkladı. İngiltere Bilim Bakanı George Freeman da uzay keşiflerinin dünya üzerinde malzeme biliminden robotiğe, beslenmeye kadar her ile alanda ihtiyaç duyulan çığır açıcı teknoloji için iyi bir laboratuvar olduğunu söyledi. Rolls-Royce, reaktörü 2029 yılında uzaya gönderime hazır hale getirmeyi planlıyor. Rolls-Royce projede Oxford Üniversitesi, Bangor Üniversitesi, Brighton Üniversitesi ve Sheffield Gelişmiş imalat Araştırma Merkezi ile işbirliği yapıyor.
Nispeten daha küçük ve hafif nükleer mikro reaktörler diğer enerji sistemlerine göre konumdan ve çevre koşullarından bağımsız olarak kesintisiz güç üretiyorlar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.