ABD’den Türkiye’ye ‘İsveç’i de onayla’ mesajı

Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamasına ABD'den cevap: ABD iki ülkenin de en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğine inanıyor.

Dünya 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’yla görüşmesinin ardından Finlandiya’nın NATO üyeliğine Türkiye’nin onay vereceğini açıklamasına ABD’den cevap geldi.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’nin, Finlandiya’yla beraber NATO üyeliği için başvuruda bulunan İsveç’in de üyeliğini onaylaması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: “İsveç ve Finlandiya, NATO değerlerini paylaşan, ittifakı güçlendirip Avrupa’nın güvenliğine katkı sağlayacak yetkin ortaklardır. ABD iki ülkenin de en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğine inanıyor.”

Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı: İsveç’ten netice görmemiz gerekiyor

Türkiye masaya sürdüğü taleplerin İsveç tarafından yerine getirilmediğini belirterek bu üyeliği veto ediyor. Tütkiye İsvaç’ten terör örgütü PKK’ya yakın sivil toplum kuruluşlarının kapatılmasından bazı PKK’lıların iadesine kadar bir dizi talepte bulunuyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Niinistö’yle gerçekleştirdiği basın toplantısında İsveç’in üyelik sürecinin ilerleyebilmesi için İsveç’ten netice beklendiğini söylemişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.