Babacan ‘daha cenazeler soğumadı’ deyip sordu: Bir TOKİ dairesi 3 milyon olur mu?

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, TOKİ ihalelerinde ortaya çıkan fiyatı eleştirdi. Babacan, “3 milyon liraya 105 metrekarelik TOKİ dairesi olur mu? Adıyaman'da 3 milyona böyle bir daire alır mısınız?" diye konuştu.

Siyaset 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Depremde yıkılan evlerin yerine yenilerinin yapılması için görülmedik bir hızla ihaleler düzenleniyor, hatta bazı yerlerde inşaatlar bile başladı. Peki ama bu evler kaç paraya yapılıyor? Deva Partisi lideri Ali Babacan’a göre deprem evlerinin maliyeti, bu ihalelerden hareketle hesaplandığında TOKİ’nin kendi tarifesinin bile çok üzerinde. Babacan’a göre Adıyaman’da 105 metrekarelik daireler TOKİ tarafından 3 milyon liraya satılacak.

Deva Partisi lideri Ali Babacan, önceki akşam Karar TV’de Taha Akyol ve Elif Çakır’ın konuğu oldu. Babacan, Bakanlığın yayınladığı maliyet listesinde TOKİ standartında 105 metrekare bir inşaatın maliyetinin 600 küsür bin lira göründüğünü belirtti.

“3 milyon 105 metrekarelik TOKİ dairesi olur mu?” diye soran Babacan, iktidarı şu sözlerle eleştirdi:

“Adıyaman’da anlattı arkadaşlar. TMO Adıyaman Şubesi Başkanı ve diğer odaların üyeleri geldi konuştuk. Daha dediler Şubat ayında ilgili bakanlık inşaat maliyet listesi yayımladı. Ve bu inşaat maliyet listesine göre TOKİ standartında 105 metrekare bir inşaatın maliyeti 600 küsür bin lira görünüyor. Yine Adıyaman’da ihaleler verildi dediler 1,5 milyon lira 1 milyon 700 bin lira arası. Şubatta Martta artar mı 1 ayda. Şubatta bakanlık maliyet yayınlıyor. Martta ihale veriliyor. Adı ihale de, hepsi adrese teslim. Böyle yarışma falan çoğu ilde yok, firmalar başta belirlenmiş Adıyaman’ı sen yap, şurayı sen yap davet usulü yapılıyor. Bu paraları kim ödeyecek depremzedeler ödeyecek. Onlardan taksit taksit tahsis edilecek bu. TOKİ standartında. Bir daire düşünün 105 metrekare. Arazinin de bedava olduğu bir yere yapıyorsunuz. 1 milyon 500 bin 1 milyon 700 bin arası fiyatı var. Normalde arazi de eklenir değil mi buna. Arazi de eklenirse yarı yarıyadır kabaca arsa beledi. 3 milyon 3 milyon 200 bine 105 metrekarelik TOKİ dairesi olur mu? Adıyaman’da siz 3 milyona böyle bir daire alır mısınız? Ama o fiyata çıkaracaklar bu daireleri. Bir de böyle bir şey var insan anlatırken utanıyor. Daha cenazeler soğumadı. Cenazeler soğumadan bunlar oluyor memlekette. İnanılır gibi değil.”

Babacan’ın hesabı bakanlığın tebliğinden

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın Karar TV’de yaptığı hesaplama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 11 Şubat 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2023 yılı yaklaşık birim maliyetleri” hakkındaki tebliğe dayanıyor.
Tebliğde TOKİ tarafından yaptırılacak konutlar (Tebliğde TOKİ konutları diye yazılmamış ancak konutlar yüksekliği 21.5 metreden az ve B grubu yapılar başlığı altında yer alıyor) için KDV hariç yüzde 15 genel gider ve yüzde 10 yüklenici karı dahil metrekare birim maliyetinin 6.350 TL olduğu belirtiliyor. Bu rakama yüzde 18’lik KDV eklendiğinde bile toplam metrekare maliyeti 7.493 TL’ye ulaşıyor. Bu hesaba göre 100 metrekare konutun maliyeti yaklaşık 750 bin lira oluyor.
TOKİ konutlarında arsayı devlet verdiği için normalde toplam maliyetlerin yüzde 50’sini oluşturan arsa maliyeti yok. Bu da müteahhitlerin çok büyük oranda kar edeceğini gösteriyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.