İngiliz müzeleri ziyaretçi kaybediyor

İngiltere merkezli Association of Leading Visitor Attractions açıkladığı verileri göre ülkedeki müzeler, pandemi öncesi döneme göre neredeyse dört bir oranında ziyaretçi kaybı yaşadı.

Kültür Sanat 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
British Museum dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından bazılarına ev sahipliği yapan İngiltere’deki müzeler kan kaybediyor. Pandeminin başlangıcından bu yana ülkedeki müzelerin ziyaretçi sayısı %23 azalmış durumda.

The National Art Gallery, British Museum, Tate Modern veya Victoria&Albert Museum… Bunlar elbette sadece Londra denince akla gelen müzeler. Ancak İngiltere bunların yanı sıra daha pek çok koleksiyonu barındıran müzelere ev sahipliği yapıyor. Bir kültür-sanat politikası olarak neredeyse tüm müzelerin ücretsiz olduğu İngiltere’de bu kurumlara azalan ilgi dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Brexit, pandemi ve mali kriz

Ülkedeki Association of Leading Visitor Attractions tarafından Cuma günü açıklanan verilere göre İngiltere genelindeki müzelerdeki ziyaretçi sayıları 2022’de bir önceki yıla göre %69 arttı. Ancak bahsi geçen dönemde kapanmaların devam ettiğini düşünecek olursak pandemi öncesi dönem ile karşılaştırma yapmak daha sağlıklı olacaktır. 2022 yılındaki ziyaretçi sayısını 2019 ille karşılaştırdığımızda ise %23’lük bir düşüş söz konusu.

Koronavirüs salıgını, Brexit ve mali kriz gibi etkenlere bağlanan bu dramatik düşüşün 2023’te de devam edip etmeyeceği bilinmezliğini koruyor.

Doğa Tarihi Müzesi zirvede

Association of Leading Visitor Attractions tarafından açıklanan verilere göre 4.6 milyon kişinin ziyaret ettiği Doğa Tarihi Müzesi (Natural History Museum) 2002’de bu alanda birinci oldu. Doğa Tarihi Müzesi’ni 4.1 milyon ziyaretçiyle British Museum takip etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.