Demirtaş’ın kitabı gösterildi diye RTÜK ceza verecek

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV hakkında "Provokatif yayınlar kabul edilemez" diyerek inceleme başlatıldığını açıkladı. RTÜK'ün başlıca ceza gerekçesi Selahattin Demirtaş'ın kitabının televizyonda tanıtılması. Demirtaş RTÜK'e cezaevinden yanıt verdi

Siyaset 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
RTÜK başkanı Demirtaş'ı hedef aldı, Demirtaş'tan yanıt gecikmedi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı, Türkiye’de muhalif kesimlerin en fazla izlediği televizyonlardan biri olan HalkTV’yi “provokatif yayın yapmak” ve “ter örgütü üyeliğinden hükümlü birini övmek”le suçlayıp buy kanala ceza verileceğini ima edince yeni bir siyasi tartışmamız oldu. RTÜK Başkanı Şahin’in kastettiği “terör örgütü üyeliğinden hükümlü biri” halen Edirne Cezaevinde hapis yatmakta olan HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’ı ve Demirtaş, Şahin’e cevaben “Örgüt üyeliğinden hüküm giymedim” dedi.

Aslında tartışmanın nedeni, HalkTV programcısı Serhan Asker’in dün sabah Adıyaman’dan yaptığı canlı yayın sırasında SelahattinDemirtaş’ın son yayınlanan öykü kitabı ‘Dad’ın kapağını göstermesi, bu kitaptan bahsetmesi ve kitabı keyifle okuduğunu söylemesi. Serhan Asker yayın sırasında “Cezaevinde tutuklu bulunan özgürlük mücadelesi veren herkesi de buradan kucaklıyoruz. Deprem bölgesinden bütün halkımızın selamlarını, cezaevinde özgürlüğünü arayan tutuklulara, hükümlülere gönderiyoruz” da dedi.

HalkTV’de dün ayrıca Seda Selek’in sunduğu “Perdenin Önü Arkası” programına katılan Londra Holloway Üniversitesi öğretim üyesi Mashuq Kurt da AK Parti’nin HÜDA PAR ile ittifak kurmak istemesini değerlendirmiş ve “AK Parti’nin Kürtlere yönelik politikası ile sömürgecilerin Afrika ve Asya’daki pratikleri arasında benzerlik kurduğu”nu söylemişti.  Kurt, “Devletin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin değil Osmanlı’nın dahi, Kürtlere yönelik siyasetinde hep benzer bir şey var. Bir şekilde ikilik dediğimiz bir eksende oluşan, menfaat gruplarından daha zayıf olanın daha güçlü olana karşı destekleme. Sömürgeci güçler de Afrika’da, Asya’da ve benzeri yerlerde yaptılar. Son tahlilde şunu söyleyebilirim: AK Parti, Kürt trenini kaçırdı, geçmiş olsun” demişti.

İşte bu yayın sonrası RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Seçimler yaklaşırken medyanın dikkat etmesi gereken kurallar belliyken Halk TV’nin yapmış olduğu provokatif yayınlar kabul edilemez. Ülkemizin sömürgeci olduğu iddia edilemez, silahlı terör örgütüne üye olmaktan hükümlü bulunan biri övülemez. Gerekli inceleme başlatılmıştır” diye tweet attı ve kanal hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

Kısa bir süre sonra Şahin’e cevap cezaevindeki Selahattin Demirtaş’tan geldi. Demirtaş’ın sözleri ağırdı: “Hakkımda örgüt üyeliğinden hüküm yok boş herif! Yalan söyleme. Beni 7 yıldır 12 metrekarelik bir hücrede tutuyorsunuz ama ismim geçtikçe paçalarınız tutuşuyor. Çünkü biz halkız ve haklıyız. Sen ve patronların ise gırtlağa kadar suça bulaşmış “tirsonekler”siniz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.