‘Kötü Kızlar’ın yazarı: Yıllarca hakkımı yediler

'Kötü Kızlar' filminin uyarlandığı kitabın yazarı Rosalind Wiseman yıllar süren sessizliğini bozdu. Senarist Tina Fey ve Paramount film şirketinin, eseri üzerinden milyonlarca dolar kazandığını ama kendisine hak ettiği parayı vermediklerini söyledi.

Kültür Sanat 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Kötü Kızlar' filmi 2004'te vizyona girmiş ve 130 milyon dolar hasılat elde etmişti.

2004 yapımı ‘Kötü Kızlar’ filmi vizyona girdiğinde tüm dünyada ses getirmişti. Yazar Rosalind Wiseman’ın ‘Queen Bees and Wannabes’ adlı kitabından senarist Tina Fey tarafından uyarlanan filmde Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Lacey Chabert, Amanda Seyfried ve senarist Tina Fey rol almıştı. Gördüğü ilgi üzerine bir de Broadway’de müzikali yapıldı.

Yakın zamanda bu müzikalden tekrar bir film çekileceğinin açıklanması üzerine yazar Rosalind Wiseman yıllar süren sessizliğini bozdu. Kitabının uyarlama sürecinde hem filmin şirketi Paramount’un hem de Tina Fey’in kendisine haksızlık yaptığını öne sürdü.

Yazar Rosalind Wiseman, hak ettiğini almak için avukatlarına talimat verdiğini söylüyor.

Artık ikiyüzlülüğe dayanamadım

New York Post’a özel açıklama yapan Wiseman ‘Kötü Kızlar’ dünyada bir fenomen haline geldi. 2002’de kitabın hakları için 400 bin dolar almıştım. Bunun dışında bir ücret almadım. Şimdiye kadar da hep sessiz kaldım. Lakin hem Fey hem Paramount bu uyarlamalardan milyon dolarlar kazandılar. İkiyüzlülüğün çok fazla olduğunu hissediyorum. İşlerin daha adil olması için Paramount’a ulaştık, ancak Paramount bununla ilgilenmiyor. Filmden kar etmediklerini söylediler” diyor.

Oysa 30 Nisan 2004’te vizyona giren ‘Kötü Kızlar’ dünya çapında 130 milyon dolar hasılat elde etti ve sadece 17 milyon dolarlık bir bütçesi vardı. Wiseman’ın avukatı Ryan Keech ise “Rosalind Wiseman’a ne kadar kötü davranıldığına çoğu insanın şok olacağından eminim. Paramount gibi bir şirketin dünyanın en ikonik eğlence serilerinden biri haline gelen eseri yarattığı için Wiseman’ın hak ettiği şeyi inkar etmesi utanç verici” diyor.

Senarist Tina Fey, yazar Rosalind Wiseman tarafından haksızlık karşısında sessiz kalmakla eleştiriliyor.

Gerçekte ne yapıyorsun?

Yazar Wiseman senarist Tina Fey’i de eleştiriyor:  “Yıllar boyunca Tina, diğer kadınları destekleyen kadınlardan çok güzel bir şekilde bahsetti. Ancak kendi kişisel deneyimlerime göre, desteklemekten bahsetmenin ötesinde gerçekte ne yapıyorsun bu önemli” diyerek bir kadın olarak hakkı yenirken Fey’in de buna ortak olduğunu anlatıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.