Nisanda gökyüzünde büyük gösteri var: Anka 3 ve Hürjet uçacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk insansız muharip uçak adayı ANKA 3 ile HÜRJET Jet Eğitim ve Yakın Hava Destek Uçağı nisan ayında uçuşa hazırlanıyor. Ayrıca Atak 2 helikopterinin de yakında motor çalıştıracağı açıklandı.

Bilim Teknoloji 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
HÜRJET, ilk taksi testini başarıyla gerçekleştirdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız muharip uçak Anka 3 ile Hürjet Eğitim ve Yakın Hava Destek Uçağı nisan ayında uçuşa hazırlanıyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Anka 3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin kısa süre içinde piste çıkacağını açıkladı. Temel Kotil, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye Yüzyılı’nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, Atak 2 yakında motor çalıştıracak, Anka 3 de ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz” dedi.


Türkiye’nin en önemli savunma projelerinde imzası bulunan TUSAŞ tarafından hazırlanan bilgi notunda ANKA 3 ile kuruluşun daha önce geliştirdiği Anka ve Anka 2 (Aksungur) İHA sistemlerinden çok daha hızlı, yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip, jet motorlu ve kuyruksuz yapısı ile radarda daha az görünür bir İHA sisteminin hayata geçirilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.
ANKA 3 keşif, gözetleme ve istihbarat faaliyetlerinin yanı sıra yer ve hava hedeflerine de müdahale edebiliyor. Elektronik harp kabiliyetine de sahip olan ANKA 3 düşman radar ve hava savunma sistemlerine yönelik görevleri de yerine getirebiliyor. Havada en az 10 saat kalabilen ANKA 3, 40 bin feet (yaklaşık 12 bin metre)(yüksekliğe çıkabiliyor, 1.200 kilo faydalı yük ( silah sistemleri ve mühimmat) taşıyor ve 0.7 Mach (222 m/s) )azami hıza ulaşabiliyor. İnsansız muharip uçağın uçuştan en geç 1 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmeye hazır hale geleceği öğrenildi.

Kuyruğu yok

Temel Kotil daha önce basına yaptığı açıklamada uçağın kuyruğunun olmaması durumunda radyo dalgalarının yansıyacağı yerin de ortadan kaldırılmış olacağını belirterek şunları söylemişti:
“Ancak kuyruksuz yapmak zor. Kuyruk gidince uçağın stabilitesi bozuluyor. Biz onun küçük modelini yaptık uçurduk. Anka 3 uçaklarımıza eskortluk edecek Pilot kendi füzesini ateşliyor, yanından giden insansızın füzesini de ateşliyor. Anka3 bu amaçla yapılıyor. Mart ya da Nisan olur. Sözümüz var. Ölümüne çalışıyoruz. Çok büyük kazanım var, ciddi sayıda mühendis yetişti. Bu acele acele yapılınca bir sürü insan yetişti. En büyük başarı insanlar. Türkiye şu anda TUSAŞ 6 bin mühendis kazandırdı. Eğitilmiş insanınız varsa her şeyi yaparsınız. Almanya nasıl kendini toparladı, insanı vardı, insan kazandık”.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de Twitter hesabından, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’sini (TUSAŞ) etiketleyerek piste çıkışını müjdelediği Hürjet de gökyüzüne kavuşmak için gün sayıyor. Demir, Twitter mesajında “Dün Bismillah dedik bugün Maşallah! Yerli ve milli jet uçağımız koşmaya başladı gökyüzüne kavuşmak için gün sayıyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu gurur hepimizin.” değerlendirmesini yaptı.

Çalışmalar 2017’de başladı

Bilgi notunda bu konudaki çalışmaların Hürjet Jet Eğitim ve Yakın Hava Destek Uçağı Geliştirme Projesi adı altında Ağustos 2017 yılında başladığı belirtiliyor. Hürjet’in, Türk Hava kuvvetlerinin jet eğitim uçağı olarak kullandığı T-38 ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine hizmete girmesinin
yanısıra sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35, vb.) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap etmesi ve savaş pilotlarının yetiştirilmesi amacıyla geliştirildi. Jet motorlu bir eğitim uçağı olan Hürjet aynı zamanda silah sistemleri sayesinde muharebe yeteneğine de sahip bulunuyor. Uçak 45 bin feet (yaklaşık 13 bin 700 metre) yüksekliğe çıkıyor, 1.4 Mach (476 m/s) azami hıza ulaşıyor ve 2721 kilo faydalı yük (silah sistemleri ve mühimmat) taşıyor.
Çeşitli testlerinin tamamlanmasıyla nisan ayında uçacak Hürjet’in 2025 yılında yapılan anlaşma gereği Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmeye hazır hale geleceği öğrenildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.