Putin’den Mariupol’a sürpriz ziyaret

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından hakkında çıkarılan tutuklama kararının ardından, Kırım ve Mariupol'u ziyaret etti. Rus lider savaş başladığından beri ilk kez Donbas'a gitti.

Dünya 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Putin, Mariupol ziyaretiyle adeta UCM'ye meydan okudu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından hakkında tutukluma kararı çıkarılmasının ardından, karara meydan okurcasına Mariupol’u ziyaret etti. Bu sürpriz ziyaret, Rus liderin işgal altındaki Donbas’a gerçekleştirdiği ilk ziyaret.

Ziyaretleriyle UCM’ye meydan okudu

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, pazar günü Ukrayna’nın Azak Denizi kıyısındaki önemli sanayi merkezlerinden biri olan Mariupol’a helikopterle gitti. Bölgede araçla incelemelerde bulunan Putin, altyapıdan sorumlu üst düzey bir Rus yetkilisiyle yeniden inşa çalışmalarını denetledi. Mariupol’un ardından Rusya’nın Rostov-on-Don şehrini de ziyaret eden Putin, burada Ukrayna savaşında yer alan üst düzey askeri komutanlarla bir araya geldi.

Putin’in Kırım ve Mairupol’e gerçekleştirdiği bu iki kritik ziyaret, Lahey’deki UCM’nin Rus lider hakkında çıkardığı tutuklama kararının üzerinden 48 saat geçmeden verdiği cevabı simgeliyor. Zira cumartesi günkü Kırım ziyareti tam da Rusya’nın sözkonusu yarımadayı ilhakının dokuzuncu yıldönümüne denk getirildi. Mariupol ziyareti ise Putin’in savaş başladığından beri cepheye en yakın olduğu an.

UCM, Ukraynalı çocukların kaçırılarak yasalara aykırı bir şekilde sınır dışı edilmesinde parmağı olduğu gerekçesiyle Putin hakkında tutuklama kararının çıkarılmasına hükmetti. Suçlamaya göre Rusya, 6 binden fazla çocuğu Ukrayna’dan Rusya’ya getirerek bir kısmını eğitim kamplarına yerleştirdi, bir kısmını ise evlat edindirdi.

Çin arabuluculuk amacıyla Moskova’ya gidiyor

Öte yandan Rusya’nın en önemli müttefiki Çin’in lideri Şi Cinping, pazartesi günü Moskova’ya ziyaret gerçekleştirecek. Çin’den yapılan açıklamada, Şi’nin üç günlük ziyaretinin amacının Putin’i barış görüşmelerine teşvik etmek olduğu belirtiliyor. Bunu Zelenski ile bir telefon görüşmesinin takip edebileceği söylense de ABD, Çin’in dürüst bir arabulucu olmadığını ve Rusya’ya savaş için ihtiyaç duyduğu malzemeleri tedarik ettiğini ileri sürüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.