The Last of Us ve daha fazlası: Mantarların uyanışı ne anlama geliyor?

The Guardian yayımladığı makale ile yüzyıllar boyunca mantarların gizemine cevap bulmak amacıyla ortaya çıkan halk hikayelerine ışık tutuyor.

Gündem 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

18 Mart’ta İngiliz gazetesi The Guardian’ın yayımladığı makale çok ilgi çekti. Bu makale okuyucuları, özellikle The Last Of Us oyunuyla geniş kitlelerce merak edilen bir konu haline gelen ve bu oyunun dizi uyarlamasıyla milyonlarca insanın araştırdığı ‘mantarlar’ konusunun tarihine doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

The Guardian’ın yayımladığı makalede “Mantarların uzun bir ihmal ve küçümseme geçmişine sahip olduğu” ifade ediliyor. Yazıya göre mantarlarla ilgilenen insanlar uzun yıllar boyunca küçümsenmiş ve kendileriyle alay edilmiş. “Ne de olsa mantarlar iğrençtir ve bazıları halüsünojen barındırırlar. Bazıları zehirlidir, bazıları ölümcüldür.”

İşte söz konusu makalenin satır başları:

“Yüzyıllar boyunca, mantarların gizemine cevap bulmak ve dikkatsiz olanları uyarmak amacıyla fantastik halk hikayeleri ortaya çıkmıştır. Mantarların doğaüstü olaylarla ve cadılarla, cinlerle ilişkilendirilmesine belki de şaşmamak lazım. Bugün İngilizce konuşulan dünyada bazı insanlar mantarlara karşı büyük bir küçümseme duymakta ve birçoğu onlardan korkuyor. Pek çok insanın mantarlara yiyecek olarak ya da başka bir şekilde bile bir ilgisi yok.”

“Bir teoriye göre, toplayıcılık yaptıkları kamuya ait tarlalar ve ormanlar özelleştirildikçe insanlar çevreleriyle olan bağlarını kaybetmişlerdir. Sadece toprağa ve mantarlarına erişimlerini kaybetmekle kalmadılar, aynı zamanda toplayıcılığa eşlik eden bilgiye de erişimlerini kaybettiler. Tarımın özel toprak sahipleri tarafından reforme edilmesiyle ekinler ekildi, hasat edildi ve satıldı; toplayıcılık ise sadece göçebeler ve yoksullar için geçerli oldu. Toplayıcıların ve topladıkları mantarların hor görülmesi İngiliz imparatorluğunun Anglosfer’ine yayıldı.”

“Bilimsel çalışmalardan kült TV dizilerine kadar halkın mantarlara olan ilgisinin artması, bir tür ‘mantar uyanışı’ içinde olduğumuzu gösteriyor. Sonunda mikofobinin prangalarından kurtularak sadece hayati ekolojik önemlerinin değil, muazzam faydalarının da farkına varıyoruz.”

“Ancak mantarların ötesinde, miselyum – mantar organizmasının yaşayan, büyüyen hayvansal ürünlere, sentetiklere ve elektroniklere düşük etkili alternatifler sağlamak için kullanılıyor. Biyomühendisler, miselyumu yapı malzemesi olarak ve plastiklerin yerini almak üzere kullanarak uygulamalı mikoloji alanındaki yenilikleri keşfediyor. Giysi tasarımcıları miselyumu Mylo ya da vegan deriye dönüştürüyor. Mantarlar sadece kabul görmekle kalmıyor, aynı zamanda moda haline de gelmiş görünüyor.”

“Saykodelik mantarların büyüsü uzun zamandır yerli halklar ve diğer kültürler tarafından anlaşılmıştı. Ancak mantarların karşı kültür hareketiyle ilişkilendirilmesi, ABD ve Avustralya’da yasaklanmalarına neden oldu. Halüsinojen mantarlarının ruh sağlığına faydalarını savunanların yıllar süren kampanyaları nihayet sonuç verdi. Temmuz ayından itibaren halüsinojen mantarların kontrollü klinik kullanımı, dünyada bir ilk olarak, travma sonrası stres ve depresyon tedavisi için Terapötik Ürünler İdaresi tarafından onaylandı.”

“The Last of Us, bizleri insanların bir mantar tarafından enfekte edildiği ve zombilere dönüştürüldüğü kıyamet sonrası bir korku hikayesine sürüklüyor.”

“Aynı adlı video oyunundan uyarlanan popüler TV dizisi The Last of Us, bizleri insanların bir mantar tarafından enfekte edildiği ve zombilere dönüştürüldüğü kıyamet sonrası bir korku hikayesine sürüklüyor. Diziye ilham veren mantar (Ophiocordyceps/Cordyceps ya da yaygın olarak bilinen adıyla sebze tırtılları) gerçekten var olsa da, bilim kurgunun ‘kurgu’ kısmında bu parazit mantarın omurgasız bir konakçıdan Homo Sapiens’e geçtiği görülüyor. Vücudu istila eden, davranışları değiştiren bir parazitin tedirgin edici fikri ürkütücü bir çekiciliğe sahip ve mantar dünyasına karşı tarihsel rahatsızlığımızı körüklediği gibi, bunun gerçek mi yoksa fantezi mi olduğundan tam olarak emin olamamanın rahatsız edici hissi de var.”

“Hollywood bazı insanları mantarlardan sonsuza dek soğutsa da, bazıları bu akıldan çıkmayan katil mantarın gerçek mi yoksa fantezi mi olduğunu öğrenmeye yöneldi. Ve aslında ormanlarımızın bu bitkisel tırtıllara muhtaç olduğunu keşfettiler.”

“Tırtılların parazit doğası ormana bir iyilik yapabilir. Çoğu bitkisel tırtıl türü belirli bir cins veya türde parazitlenir. Örneğin, bir tanesi belirli bir karınca cinsini hedef alabilir. Bir diğeri bir güve cinsiyle sınırlı olabilir. Bu özgüllük, eklembacaklı popülasyonlarının düzenlenmesinde rol oynamalarının muhtemel olduğu anlamına gelir. Sir David Attenborough’un bize hatırlattığı gibi, herhangi bir eklembacaklı cinsinin veya türünün üstünlük kazanmasını önleyerek ekosistemlerin istikrarlı kalmasına yardımcı olurlar.”

“Mantarların ekosistemleri bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduklarını anladıkça ve yeni hayranlar kazandıkça, bu organizmalarla olan ilişkimizi yeniden düşünebiliriz. Belki de o baloncuğu acımasızca tekmelemekten kurtarır, daha nazik davranır ve onların gelişmesini teşvik edecek yollar buluruz. Sonuçta kötü mantar diye bir şey yoktur.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.