Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açıldı: Ne işe yarayacak?

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi Balıkesir'in Bandırma ilçesinde açıldı. Tesisin, dünya çapındaki bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip Türkiye'nin , bu madeni daha işlevsel kullanması için önemli bir adım olması umuluyor.

Ekonomi 20 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bandırma'da kurulan Bor Karbür Üretim Tesisi

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı. Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada bor karbür tesisine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Ülkemizin stratejik ürünleri arasında yer alan bor madeninin, katma değerini cevherden mücevhere anlayışıyla 300 kat arttıracak tesisimizin açılışı vesilesiyle bir aradayız. Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Bandırma Bor Üretim Tesisi, bu alanda ülkemizin ilk, dünyanın da sayılı işletmelerinden biri olacaktır. Bilindiği gibi bor karbür, sıcaklık ve mekanik dayanıklılığı itibarıyla birçok farklı endüstriyel uygulamalarda aranan ve tercih edilen bir üründür. Bor karbür özellikle zırh, aşınmaya dayanıklı mekanik parça üretimi, nükleer tesislerde tutucu gibi uygulama alanlarıyla, savunma sanayinin vazgeçilmezidir. Uçaklardan taktik araçlara, personel yeleklerinden korunaklı levhalara kadar pek çok yerde, bu ürünü görmek mümkündür. Bandırma tesisimizde yapılacak yıllık bin ton üretim, kullanıldığı alanlarda da 2 bin kata kadar varan değer artışları sağlamaktadır” dedi.

Tesis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iş birliğinde, Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan TRBOR şirketi tarafından işletilecek.  Erdoğan, 5 bin ton kapasiteli ikinci bir tesisin de Kütahya’nın Emet ilçesinde açılacağı bilgisini törende paylaştı.

Bor karbür nedir?

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fethi Dönmez de karbürden nasıl faydalanılacağını şöyle anlattı:

“Borik asit ve bir miktar karbon kaynağı 2400 derecede gerçekleşen tepkimeyle bor karbüre dönüşüyor. Yüksek kimyasal tepkimeye ve yüksek sıcaklığa dayanıklı elmas ve kübik bor nitrürden sonra dünyanın en sert üçüncü malzemesi. Hem de düşük yoğunluğa sahip. Bor karbürle güçlendirilmiş bir çelik yelek. Normal bir çelik yeleğin üçte biri oranında hafif ve çok daha dayanıklı. Bu projeyle birlikte zırh üretimi için ham madde temininde dışa bağımlılık tarih olacak. Zırhlı araçlar, nükleer reaktör kontrol çubukları, roket yakıtı, helikopter pervanesi. Bor karbürün kullanıldığı stratejik ürünlerin yalnızca birkaç tanesi. Bu yatırımla Türkiye, dünya bor liderliğini perçinliyor ve yepyeni bir teknolojiye kavuşuyor.”

Depremzedelerle bir araya geldi

Erdoğan, Bandırma’da Bor Karbür Üretim Tesisi’nin açılışının ardından, Eti Maden Genel Müdürlüğünün Balıkesir’deki sosyal tesislerinde, kente getirilen depremzedelerle bir araya geldi. Erdoğan, bölgedeki insanlardan bir yıl müsaade istediklerini hatırlatarak, hedeflerinin Van’da, Bingöl’de, İzmir’de, Simav’da, Antalya’da, Muğla’da, Manavgat’ta olduğu gibi, süratle konutların inşasını gerçekleştirerek, depremzedeleri ve hak sahiplerini buralara yerleştirmek olduğunu kaydetti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.