İşin ustası endişeli: Yapay zeka aşk romanı yazabilir

Son yıllarda okunma sayıları ikiye katlanan aşk romanları teknolojinin yarattığı tehliyle karşı karşıya. Diziye de uyarlanan 'Briderton' romanının yazarı Julia Quinn aşk romanlarının geleceği konusunda endişeli.

Kültür Sanat 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Keira Kngihtley ve David Matthew Macfadyen başrollerinde yer aldığı 'Gurur ve Önyargı' filmi, son dönemin başarılı uyarlamalarından biri.

‘Kürk Mantolu Madonna’, ‘Anna Karenina’, ‘Vadideki Zambak’, ‘Gurur ve Önyargı’, ‘Masumiyet Müzesi’, ‘Genç Werther’in Acıları’ ve aklınıza gelecek daha nicesi… İçinde aşk geçen romanlar yüzlerce yıldır türün en çok ilgi gören yapıtları arasında. Pek çoğu sinemaya uyarlanan bu eserlerin filmleri de büyük ilgi görmüş durumda. Ancak günümüz teknolojisi aşk romanlarının geleceği için tehlike oluşturabilir.

Bünyesinde milyonlarca veri ve kelimeyi barındıran Chat GPT teknolojisi akademik çevrelerden sonra yazarlar dünyasında da rahatsızlığa neden oldu. Dizi uyarlaması büyük beğeni toplayan ‘Brigerton’ın yazarı Julia Quinn, mesleğinin geleceğine yönelik bazı kaygılar taşıyan isimlerden biri. 19. yüzyılın son dönemlerinde İngiltere’deki tarihi bir şatoda geçen ve elbette içinde aşk hikâyelerinin de ön planda olduğu ‘Brigerton’ adlı eseri çoksatanlar listesine demir atan Julia Quinn, artırılmış gerçeklik tabanlı Chat GPT’den şikâyetçi.

‘Karakter oluşturmada başarısız’

Quinn, milyonlarca veri ve kelimeyi bünyesinde barındıran Chat GPT’nin bir aşk romanı da yazabileceği görüşünde. Yapay zekânın, roman yazımında kullanılabileceğine dair duyduğu endişenin yanında Quinn’in iyimser olduğu bir nokta da var. Julia Quinn’e göre romandaki ana meselelerden biri olan karakter inşası konusunda yapay zekâ yetersiz.

Modern zamanlarda geçen aşk kitaplarının çok satan yazarı Helen Hoang, yapay zekânın romanlar üzerindeki olası etkileri üzerine görüşlerini paylaşan bir diğer isim. ‘The Kiss Quotient’ romanıyla büyük bir bilinirlik yakalayan Hoang, artık bu türde hem kurgusal karakterler hem de yazarlar açısından çok daha fazla çeşitlilik olduğunu söylüyor. Bunun ayrıca daha fazla okuyucuya ulaşmaya yardımcı olduğunu savunuyor.

Aşk romanı satışları iki kat arttı

Öte yandan İngiltere’de açıklanan yeni bir veri oldukça ilgi çekici. Araştırma sonuçlarına göre aşk romanları satışları İngiltere’de son üç yılda ikiye katlanmış durumda. TikTok ve Podcastler sayesinde birbiriyle etkileşim kurabilme imkânı yakalayan okurlar romanların başkaları tarafından da duyulmasına yardımcı oluyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler