Depeche Mode’un yeni albümü, insanın ölümlü olduğunu hatırlatıyor

40 yılı aşkın bir süredir müziğe yön veren İngiliz topluluğu Depeche Mode, 15. stüdyo albümlerini yayınlamaya hazırlanıyor. Cuma günü dinleyicilerle buluşacak olan 'Memento Mori', ölüm temasının ağır bastığı bir albüm. Grup yazın gerçekleşecek Avrupa turnesi için de gün sayıyor.

Kültür Sanat 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Andy Fletcher'ın ölümü sonrası Depeche Mode yolunda Martin Gore (sağda) ve Dave Gahan (solda) ile yoluna devam ediyor.

1980’lerin ilk yarısından bu yana müziğe yön veren topluluklardan biri olan Depeche Mode 15. stüdyo albümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Yeni albüm Depeche Mode’un Andy Fletcher’in ölümü sonrası ilk işi olma özelliği taşıyor. 2023 yazında turneye de çıkmaya hazırlanan grubun Fletcher’sız albümü merak konusu.

26 Mayıs 2022’de aramızdan ayrılan Andy Fletcher’ın da hayattayken katkıda bulunduğu 15. Depeche Mode albümü tema ve ismi itibarıyla biraz karamsar. Latincede fani olduğunu hatırla manasına gelen ‘Memento Mori’ isimli albüm efsane grubun müzikal yolculuğunda özel bir yere sahip.

Hayaletler, melekler ve cenaze çiçekleriyle dolu sözleriyle ‘Memento Mori’ İngiliz topluluğun hem salgının etkisi hem de grup üyesi Andy Fletcher’ın hayatını kaybetmesi sonrası ortaya çıkan ölüm takıntılarının bir yansıması konumunda. Kendilerine has tarzlarıyla farklı türler arasında 40 yıldır yolculuk yapan Depeche Mode’un bu halet-i ruhiyyesi elbette hayranlarını da üzen bir durum. Cinsellik ve ölüm konusunda felsefi yönü ağır basan şarkı sözlerine aşina olduğumuz Martin Gore’un imzasını taşıyan ‘Ghost Again’, albümün çıkış parçası olma özelliği taşıyor.

Albüm yayınlanmadan dinleme imkânı bulan The Guardian yazarı Damien Morris, ‘Memento Mori’ye beş üzerinden dört yıldız verdi. Morris, kaleme aldığı yazıda albümü ölümle donatılmış bir kayıt olarak nitelendirdi.

Dağılma iddialarına turneyle cevap verdiler

Yönetmen Anton Corbyn’in yıllar önce Rolling Stone dergisinde yayımlanan bir yazısıyla, gruptaki bağların diğer topluluklardan alışkın olduğumuz birlikteliklerden bir hayli uzak olduğu ortaya çıkmıştı. Albüm kayıtları ve turneler dışında birbirleriyle sık vakit geçirmeyen grubun Andy Fletcher’ın ölümü sonrası dağılma ihtimali de müzik camiasında konuşulan bir konuydu.

24 Mart Cuma, 15. stüdyo albümleri ‘Memento Mori’yi yayınlayacak olan Depeche Mode, Andy Fletcher sonrası ilk turnelerine de hazırlanıyor. İngiliz grup 26 Haziran’da Paris’te başlayacak konser dizisi kapsamında 17 kenti turlayacak. Grubun bu yaz uğrayacağı yerler arasında Barcelona’daki ünlü Primavera festivali de yer alıyor. İstanbul konseri konusunda ise şu ana kadar umutlanmamıza neden olabilecek herhangi bir gelişme ne yazık ki yok.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.