Fatih Erbakan’dan Cumhur İttifakı’na rest: Gerekçe 20 vekil mi ‘6284’ mü

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, Cumhur İttifakı'ndan gelen davete olumsuz yanıt verdi. AK Parti'den 20 vekil istendiği, kabul görmeyince 'ret' yanıtı geldiği öne sürüldü. Yeniden Refah cephesi ise “6284” tartışmasını işaret etti.

Siyaset 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhur İttifakı’ndan gelen ittifaka katılma davetini reddetti ve kendi Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti. Peki ama Yeniden Refah ve Cumhur İttifakı neden anlaşamadı? Kulislerde iki iddia var.

Yeniden Refah’ın ittifak talebine ret yanıtı vermesinin perde arkasına ilişkin CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, “20 milletvekili talebi” iddiasını gündeme getirdi ve şu bilgileri verdi:

“Yeniden Refah’ın AK Parti ile görüşmesinin pürüzlendiği, sıkıntıya girdiği nokta milletvekili sayısıydı. Edindiğim bilgilere göre Yeniden Refah Partisi, 20 milletvekili istedi ama AK Parti buna sıcak bakmadı. Yeni seçim sisteminde yüzde 7’lik oy oranına sahip bir parti 25 vekil çıkarabiliyor. Son oy oranlarına baktığımızda Yeniden Refah Partisi yüzde 1 buçuk en fazla 2 buçukluk oy oranına sahip olduğu gözlemleniyordu. Bu oy oranına sahipken 20 milletvekili talep etmesi fazla bir talep olarak okundu ve kabul görmedi.”

Yeniden Refah Partisi: Gerekçe 6284

10 Haber’in ulaştığı Yeniden Refah Partisi kaynakları ise AK Parti’den 20 milletvekili talebi olmadığını öne sürdü. Parti kaynakları, “ret” kararının asıl gerekçesinin “6284” sayılı kanun olduğu belirtildi.

Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmak için AK Parti’ye sunduğu 30 şartın arasında 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”un kaldırılması, toplumsal cinsiyet eşitliğinden vazgeçilmesi, zinanın suç sayılması gibi hükümler yer almıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.