Gelecek Partisi lideri Davutoğlu: ‘Kavga etmeyenler barışmayı bilemez’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Arayüz Kampanyası’nın düzenlediği etkinlikte gençlerle buluştu. Davutoğlu, vergilerden ittifak tartışmalarına, siyasette gençlerin temsilinden vize serbestliğine kadar gençlerin birçok sorusunu yanıtladı. 

Siyaset 22 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Arayüz Kampanyası’nın düzenlediği etkinlikte gençlerle buluştu. Davutoğlu, vergilerden ittifak tartışmalarına, siyasette gençlerin temsilinden vize serbestliğine kadar gençlerin birçok sorusunu yanıtladı. 

Davutoğlu, İstanbul’un çeşitli üniversitelerinde okuyan 30’a yakın gencin sorusunu yanıtladı. Kendisinin de akademisyen olduğunu vurgulayan Davutoğlu, gençlerle üniversitede uzun süre geçirdiğini, birçok öğrencisinin şu anda kritik görevlerde olduğunu söyledi. 

Bir gencin Millet İttifakı’nda yaşanan ‘İyi Parti krizine’ değinerek “Büyüklerimiz 90’lı yıllardaki istikrarsızlıkları hatırlatıyorlar. Sizin ittifağınızda da bu yaşanır mı?” sorusuna Davutoğlu “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi zorunlu olarak görünür ya da görünmez koalisyonları hayata soktu. Altılı Masa ile koalisyon arasında fark var” diye yanıt verdi. 

“Kavga etmeyenler barışmayı bilemez”

Davutoğlu, Cumhur İttifakı’nda da krizlerin çıktığını hatırlatarak, “Sinan Ateş öldürüldü, failleri bilindiği halde üzerlerine gidilmiyor. Gidilse MHP’ye kadar uzanıyor. Erdoğan, Soylu ile sorun yaşıyor, Bahçeli, Soylu’nun arkasında durunca Erdoğan da durmak zorunda kalıyor” dedi. 

Cumhur İttifakı’nın içinde imar baronları, mafyatik yapıların da olduğunu vurgulayan Davutoğlu Altılı Masa’da yaşanan krizin çözülebildiğini belirterek “Almanya’daki hükümetler de yıllardır koalisyonlardan oluşuyor. Önemli olan sorunları çözme kabiliyeti” diye konuştu. 

Davutoğlu, Altılı Masa’da yaşanan krizin kamuoyunu önünde yaşanıp, çözüldüğüne dikkat çekerek “Kavga etmeyenler barışmayı bilemez” dedi. 

Etkinlik kapsamında gençlerin Davutoğlu’ndan en kritik isteklerinden biri de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gençlerin temsiliyetinin artmasıydı. Davutoğlu, bu konuda gençlere katıldığını, kendi partilerinde gençlerin yoğun olduğunu anlatırken bu konu hakkında Arayüz Kampanyası gönüllüleri tarafından hazırlanan ‘İyi Niyet Sözleşmesi’ni imzaladı. 

İyi Niyet Sözleşmesi’nin içinde bulunan beş madde şöyle:

  • En düşük adaylık ücretinin 30 yaş altı milletvekillerinden alınacağını,
  • Fermuar sistemiyle Meclis’e girebilecek milletvekil kontenjanlarının en az %10’unu 18-35 yaş arası gençlere ayıracağımızı,
  • Genç milletvekil adaylarına, adaylıkları sırasında bağlayıcı br anlaşma şartı koşulmayacağını ve adayların milletvekil seçilmeleri durumunda elde ettikler maaştan bağış vb. taleplerde bulunmayacağımızı,
  • Meclis’te yer alan komisyonların tamamında yasa yapım süreçlerine gençlik örgütlerinin de katılabileceği bir ilan sistemine geçilmesi için çalışılacağını,
  • Üniversite öğrenclerine milletvekillerimizin yanında bir yasama döneminde en az bir yasama yılı boyunca stajyer olma imkânı verileceğini

Avrupa’ya vize serbestliği

Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye dair uyguladığı vize politikaları hakkındaki soruya ise Davutoğlu, “Avrupa Birliği ile vize serbestliğine dair anlaşma yaptık. Uzun bir süreçti, dört yıl sürdü. Karşılığında bizden ‘Siyasi ahlak yasası’ istediler. Erdoğan, ‘Gönderirseniz imzalamam’ dedi. Avrupalılar söz vermişti” diyerek yanıtladı. 

Davutoğlu, ‘Siyasi ahlak yasası’ talebi nedeniyle ‘çetelerin’ kendisine karşı hareketlendiğini söylerken “Pelikan Çetesi de dahil tüm çeteler bu yasayı bloke ettiler. Geldiğimiz anda tekrardan vize serbestliğini AB’den talep edeceğiz” dedi. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.