Dünyada gıda enflasyonu tüketiciyi uygun fiyatlı mağaza ve markalara yöneltiyor

Mastercard araştırması birçok tüketicinin, seyahat ve yeme-içme alışkanlıklarını sürdürebilmek için günlük hayattaki bazı harcamalarını kıstığını ortaya koyuyor. Lüks tüketim" olarak adlandırılabilecek mobilya, elektronik ve giyim ürünlerinde ise tüketiciler harcamalarını daha da kısıyor

Ekonomi 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü’nün “2023 Perakende Trendleri Raporu”’ tüketicilerin bazı harcama alışkanlıklarını sürdürebilmek amacıyla tercihlerini değiştirdiklerini gösteriyor. Rapor, yükselen küresel enflasyona rağmen birçok tüketicinin, seyahat ve yeme-içme alışkanlıklarını sürdürebilmek için günlük hayattaki bazı harcamalarını kıstığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, artan gıda enflasyonu, tüketicileri günlük gıda alışverişinde daha uygun fiyatlı mağaza ve markalara yöneltiyor. “Lüks tüketim” olarak adlandırılabilecek mobilya, elektronik ve giyim ürünlerinde ise tüketiciler harcamalarını daha kısıtlı tutuyor ve alışverişlerini e-ticaret kanallarıyla yapmayı tercih ediyor.

Mastercard Ekonomi Enstitüsü raporuna göre, 2023’te seyahat ve deneyim harcamalarının toplam tüketici harcamalarındaki payı artacak. Çok sayıda turistik destinasyondaki otel fiyatlarındaki hızlı artış bu trendin başladığını gösteriyor. Lüks tüketimin ise toplam harcamalardaki payının düşmesi bekleniyor.

Kredi kartı atağa kalktı

Öte yandan Mastercard verileri, küresel enflasyon nedeniyle uzun yıllardır kredi kartına göre daha hızlı büyüyen banka kartı ile yapılan alışverişlerde yeniden kredi kartı kullanımına doğru bir yönelim olduğunu gösteriyor. Bu durum Türkiye’de de taksit ve nakit avans gibi işlem avantajı sunan kredi kartı hacminin büyümesine sebep olurken, işlem başına ortalama alışveriş tutarı bir yılda yaklaşık 2 kat büyüdü. Bu ivmenin sürmesi bekleniyor.

Yurtdışı harcaması yüzde 50 büyüdü

Mastercard’ın analizlerine göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de salgın döneminde uzun süreli seyahat kısıtları ve karantina uygulamaları, havacılık, konaklama ve yeme-içme sektörlerini etkiledi. Kısıtlamaların sona ermesi ile bu sektörlerdeki harcamalar, salgın öncesi seviyelerinin üzerine çıkarken, 2022’de Türkiye’deki kart sahiplerinin yurt dışında yaptığı kartlı harcamalar, yurt içine kıyasla yaklaşık yüzde 50 daha hızlı büyüdü. Tüm bunlar geçen yıllarda uzun Covid kapanmalarından sonra ortaya çıkan “intikam alışverişi” fenomeninin gerçekleştiğini ve gelecek dönemde devam edeceğini gösteriyor.

e-ticaret yaygınlaşmadan önce ve mağaza içi ödemelerin ağırlıkta olduğu dönemde ödemelerin sadece kart veya nakit olarak yapıldığı belirtilen rapor, günümüzde hem e-ticaret hem QR kod ile ödeme hem de mağazaların sunduğu özel küçük montanlı kredilerle ödeme seçeneklerinin genişlediğini gösteriyor. Bu nedenle farklı ödeme seçenekleri sunabilme yeteneğinin, 2023’te perakendeciler için müşteri sadakatini artırmanın anahtarlarından birisi olduğuna dikkati çekiliyor.

Temassız kart kullanımı arttı

Salgın, yüz yüze alışverişlerde temassız kartlı ödemelerin kullanımını hızlandırırken, Mart 2022’de yayınlanan Mastercard Yeni Ödemeler Endeksi de (NPI) dünya çapında tüketicilerin yüzde 44’ünün temassız kartla ödeme yaptığını ortaya koyuyor. Ayrıca, NPI anketine katılanların yüzde 64’ü 2023’te kart bilgilerinin manuel olarak girilmesi yoluyla çevrim içi ödeme yapma olasılıklarının yüksek olduğunu belirtiyor.

Enflasyon 90’lı yıllara döndü, sepetler küçüldü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.