Fed piyasaları şaşırtmadı, faizi çeyrek puan artırdı

Fed faizi 25 baz puan artırıp yüzde 4.75-5 aralığına çıkartırken, artırımların devam edeceği sinyalini verdi. Fed Başkanı Powell, yaptığı konuşmada “Enflasyon yüksek kalmaya devam etti, istihdam piyasası sıkı. Ücret artışlarında gevşeme sinyalleri göründü" dedi.

Ekonomi 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

ABD Merkez Bankası (Fed) ABD’de başlayan ve daha sonra Avrupa’ya atlayıp İsviçreli bankacılık devi Credit Suisse’in ülkenin en büyük bankası UBS’e satışına neden olan bankacılık krizine rağmen faiz artırmaya devam ediyor. Banka politika faizini 25 baz puan artırıp yüzde 4.75-5 aralığına çıkartırken artışların devam edeceği sinyalini verdi.

Karar metninde ABD bankalarının mali yapısının sağlam olduğu vurgulanırken yapılırken, gelişmelerin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin izleneceği ifade edildi. Fed, ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de yayımlarken, 2023 sonuna ilişkin Aralık ayında belirlenen yüzde 5,1’lik faiz beklentisi ise değişmedi.

Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranın yüzde 4,75-5 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi.

Fed’in faiz artırımına ilişkin kararındaki ifadeler küresel piyasaları etkisi altına alan bankacılık krizine rağmen faiz artışlarından vazgeçmeyeceğini gösterdi.

Karar metninde daha önce duyurduğu planlarındaki gibi “sıkılaştırmaya devam edeceğini” ve hazine menkul kıymetleri, kurum borcu ve kurum ipoteğine dayalı menkul kıymetlerdeki varlıklarını azaltmayı sürdüreceğini ifade etti.

25 baz puanlık artışla politika faizi yüzde 4,75-5 aralığına çıkarak 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu arada son bir yıl ABD’de faizlerin 1980’den beri en hızlı arttığı dönem oldu.

Piyasada ABD’de yaşanan bankacılık krizi dolayısıyla Fed’in bu toplantıda pas geçebileceğine dair beklentiler de dile getirilmesine rağmen piyasa genelinde genel beklenti Fed’in politika faizini 25 baz puan artırması yönündeydi.

Enflasyonla mücadele için geçen yıl 4 kez 75’er baz puanlık artış yapan Aralık ayında hız keserek faizi 50, Şubat ayında ise 25 baz puana artırmıştı.

Powell: Enflasyon yüksek kaldı

Fed kararıyla birlikte yetkililerin faiz patikasına ilişkin öngörülerini içeren noktasal grafik de yayımlandı. Yetkililerin noktasal grafiklere yansıyan beklentilerinin Aralık ayına göre değişmediği görüldü. Buna göre noktasal grafikte 2023 sonu beklentisi yüzde 5,1 seviyesinde belirlendi. 2024 beklentisi ise yüzde 4,1’den yüzde 4,3’e yükseldi.

Aralık ayındaki tahminlerde zirve faiz yüzde 5,125 seviyesindeydi. Fed Başkanı Jerome Powell mart ayı başında faizlerin beklenenden daha yüksek seviyede belirlenebileceğini belirterek noktasal grafikte yukarı yönlü revizyon sinyali vermişti.

Noktasal grafikle birlikte Fed ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de yayımladı. Buna göre Fed 2023 büyüme beklentisini yüzde 0,5’ten yüzde 0,4’e; 2024 büyüme beklentisini ise yüzde 1,6’dan yüzde 1,2’ye indirdi. 2023 yılına ilişkin işsizlik beklentisi yüzde 4,6’dan yüzde 4,5’e indirilirken, 2024 işsizlik beklentisi ise yüzde 4,6’da sabit bırakıldı. Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Powell, “Enflasyon yüksek kalmaya devam etti, istihdam piyasası sıkı. Ücret artışlarında gevşeme sinyalleri göründü. FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) zaman içinde istihdam piyasasının dengeye ulaşacağını öngörüyor” dedi.

Piyasalar ne tepki verdi?

Fed’in piyasalara verdiği mesajlar sonrası ABD borsaları pozitif bir seyir izledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,55’ten yüzde 3,54’e geriledi. ABD 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 4,16 seviyesinden yüzde 4,07’ye kadar indi. Euro/dolar paritesi ise karar sonrası yönünü yukarı çevirirken 1,0858’e kadar tırmandı.

Ons altın fiyatları, Fed kararı öncesi 1,946 dolar düzeyindeyken karar sonrası ilk tepki olarak 1,966 dolara kadar yükseldi. Daha sonra biraz değer yitirerek 1,963 dolara geriledi. Gram altın fiyatı da ons altındaki yükselişin etkisiyle 1,205 liraya kadar tırmandı.

Brent petrol fiyatı mesajlar öncesi 76,17 dolarda işlem görürken, sonrasında 76,75 dolara çıktı. Bitcoin fiyatları dalgalı bir seyir izlerken, karar sonrası ilk tepki olarak 28 bin 948 dolara yükseldi. Sonrasında ise faiz artırımlarının devam edeceğinin ortaya çıkmasıyla Fed kararı öncesi seviyelere geriledi. Ethereum da Bitcoin’e eşlik ederek dalgalı bir seyir izledi; 1800 doların üzerini görürken, sonra kazançlarını geri verdi. Dolar/TL ise karar öncesi 19,0349 seviyesinde hareket ederken, daha sonra yatay bir seyre girdi. Euro/TL de 20,5600 seviyesinden 20,651 seviyesine kadar çıktı.

Fed bankalara stres testi yapacak

Fed’den ‘faiz artırımlarına devam’ sinyali

‘Fed yumuşayacak’ beklentisi altını uçurdu

Fed bankaları paraya boğdu, bilançosu bir haftada 300 milyar dolar arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.