IMF’den Ukrayna’ya 15.6 milyar dolarlık hayat öpücüğü

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna ile yaklaşık 15.6 milyar dolar değerinde dört yıllık bir finansman paketi için anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Ekonomi 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
24 Şubat 2022'den beri savaşın pençesinde olan Ukrayna'da bütçe açığı 38 milyar dolar.

Uluslararası Para Fonu IMF, Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta başlayan işgaline karşı parasal yardıma ihtiyaç duyan Ukrayna’ya yaklaşık 15.6 milyar dolarlık kredi verme konusunda teknik düzeyde olumlu bir karara vardı. Bununla birlikte 4 yıllık olan bu ekonomik programın IMF yönetim kurulu tarafından da onaylanması gerekiyor.

IMF’in idari yöneticisi Kristalina Georgieva liderliğindeki IMF heyeti, 8-15 Mart tarihlerinde Varşova’da Ukraynalı yetkililerle bir araya gelmişti. Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Başbakan Denis Şmihal ile de bir araya gelen Georgieva, Ukrayna’nın maliye ve para politikası ile yolsuzlukla mücadele konusunda ilerleme kaydettiğini belirtti.

Georgieva, Ukrayna’nın sürmekte olan savaşa rağmen geçen yıl enflasyonu yüzde 25’te tutmayı başardığını ve kişi başına düşen milli gelirin yüzde 36’sından fazlasını vergi olarak topladığını belirtti. IMF, Ukrayna’nın savaş ortamındaki yeni normaline uyum sağlamaya çalışırken kademeli bir toparlanma sürecine girmesini bekliyor.

Ukrayna’nın bütçe açığı 38 milyar dolar

Kiev, ihracattaki ciddi düşüşü, beyin göçü ve artan işsizlikle daha da kötüleşen yıllık bütçesindeki 38 milyar dolarlık açığı kapatmak için Batı’dan yardım istemeye devam ediyor. Avrupa Birliği 2023 boyunca Ukrayna’ya 18 milyar euro mali yardımda bulunma sözü vermişti. ABD de işgal altındaki ülkeye askeri yardımlarına devam ediyor. Ancak her iki müttefikin de bütçe açığını kapatma ihtimali düşük olduğundan Kiev, kredi almak umuduyla IMF’nin kapısını çalmıştı.

Savaşın başından bu yana IMF, Ukrayna için bağışçı destekli bir kanal oluşturmanın yanı sıra mart ayında 1.4 milyar dolar ve ekim ayında 1.3 milyar dolar olmak üzere iki acil durum fonu ayırmıştı.

IMF: Merkez bankaları faizi yüksek tutmalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.