Arnavutluk başbakanı diplomasiyle sanatı bir arada yürütüyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ressam yönüyle de bilinen bir siyasetçi. 2013 yılından bu yana kesintisiz bir biçimde başbakanlık görevini yürüten Rama, Atina’daki ilk sergisini açma heyecanı yaşıyor.

Kültür Sanat 24 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, İstanbul'da sergi açmıştı.

Kartallar ülkesi Arnavutluk, İkinci Dünya Savaşı sonrası geçen baskıcı ve çalkantılı yılları geride bırakmışa benziyor. Bunda ülkeyi on yıldır yöneten Edi Rama’nın da payı var kuşkusuz. 2000-2011 yılları arasında ülkenin başkenti Tiran’ın belediye başkanlığını yapan Edi Rama, burada yakaladığı popülarite sonrası Arnavutluk Sosyalist Partisi’nin genel başkanlığı görevine de seçildi.

2011’de ülkede yaşanan iç karışıklık sırasında muhalefet lideri olarak gösterilerde aktif rol alan Edi Rama, 2013’te Arnavutluk’un başbakanı seçildi. Gençliğinde Arnavutluk’un Gençliğinde Arnavutluk Basketbol Milli Takımı’nda yer alan Rama aynı zamanda Tiran Sanat Akademisi’nde eğitim görmüştü. Heykeltıraş bir babanın çocuğu olarak sanatla iç içe bir çocukluk yaşayan Rama’nın resme olan ilgisi de bu dönemde başlamıştı.

İstanbul’da da sergi açmıştı

Bir Balkan ülkesinin başbakanı olması itibarıyla oldukça yoğun geçen iç ve dış politika gündeminden fırsat buldukça sanatsal üretimini sürdüren Rama, kişisel ya da karma sergilerde de yer almaya devam ediyor. Modern ve minimalist bir tarz benimseyen Edi Rama, 2015 yılında İstanbul’da da bir sergi açmıştı.

Yunanistan’daki ilk sergisi

Edi Rama siyasetin yoğunluğu karşısında bir nefes alma fırsatı olarak gördüğü sanatsal faaliyetlerine bir yenisini ekledi. Rama, Yunan mevkidaşı Miçotakis’in de katıldığı resepsiyonla Yunanistan’daki ilk sergisini Atina’da açtı. Uzun yıllar boyunca sınır ve kültürel meseleler yüzünden gerilimli bir geçmişe sahip iki ülke, son dönemde yakaladıkları diplomatik yakınlaşma ivmesini resim sergisiyle de taçlandırmış oldu.

“Kendimi bir ressam gibi hissediyorum”

Atina’da dün gerçekleşen sergi açılışında konuşan Edi Rama kendisini bir siyasetçiden çok ressam olarak hissettiğini itiraf etti. Siyasi kariyeri hakkında da konuşan başbakanın konu hakkındaki ifadeleri ise şöyle: “Bir atölyede değil de bir ofiste çalışacağımı hiç düşünmezdim, ancak toplantılarım sırasında karalamalar yapmaya devam ederken sanat beni takip etti.”

Müzik dünyasının asi şövalyeleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.