İntihalde ‘planlı’ zirve: Akademik makaleyi ChatGPT’ye yazdırma hilesini konu alan makaleyi ChatGPT’ye yazdırdılar

Britanya'da akademisyenler yapay zekâ modellerinin hileleri üzerine bir makale yazdılar. Hakemli dergide yayımlanan makalenin sırrını da sonra açıkladılar: Makaleyi ChatGPT'ye yazdırmışlardı. Akademisyenler kaygılı, akademisyenler düşünceli.

Bilim Teknoloji 24 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Akademide yapay zekâ destekli hileleri saptamak gittikçe zorlaşacak.

Başlık biraz karmaşık gelebilir ancak durum tam da böyle. Britanya’da Plymouth Marjon Üniversitesi’nden bir grup profesör, ChatGPT türevi yapay zekâ modellerinin akademik sahtecilik için kullanılmasını konu eden bir makale yayımladı. ‘Sohbet ve Hile: ChatGPT Çağında Akademik Dürüstlüğün Sağlanması’ başlıklı makale, hakemli dergi Education and Teaching International’da yayımlandı.

Makaleyi kaleme alan ekip, amaçlarına ulaştıklarını belirterek, makalenin arkasındaki üst aklı açıkladılar: ChatGPT.

Makalenin baş yazarı olarak adını yazan uygulama direktörü Prof. Debby Cotton, “ChatGPT’nin çok yüksek düzeyde yazabildiğini göstermek istedik” diyerek açıkladı niyetlerini.  Araştırma ekibi, makalenin onay almasından sonra derginin editörlerini bilgilendirmişler. Yazarlar, toplamda 4 hakem editörün makaleyi incelediğini ve hiçbirinin yapay zekadan şüphelenmediğini söylüyor. Editörler makaleyi, imza atan üç akademisyenin yazdığına ikna olmuş.

OpenAI CEO’su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilir

Uzmanlar ChatGPT türevi modellerin ürettiği makaleleri bir makinenin yazdığını kanıtlamanın yoğun mesai isteyen zorlu bir süreç olduğunun altını çiziyor. Bu nedenle, akademide performans ölçümü için daha farklı yöntemler geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Akademinin yapay zekâyla nasıl mücadele edeceği merak konusu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.