Kemanın kraliçesini dinlemek için erken davranın

Müzik otoriteleri tarafından 'kemanın tartışılmaz kraliçesi' olarak tanımlanan Anne-Sophie Mutter, 51. İstanbul Müzik Festivali için İstanbul’a geliyor. Dünya çapında daha pek çok ünlü ismi ağırlayacak olan festivalin biletleri bugün genel satışa çıkıyor.

Kültür Sanat 24 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Keman virtüözü Anne-Sophie Mutter, AKM'de sahne alacak.

İKSV’nin düzenlediği 51. İstanbul Müzik Festivali’nin biletleri bugün satışa çıkıyor. 1-17 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde müzik dünyasının iddialı isimleri sahne alacak. Bunlardan biri Alman keman virtüözü Anna-Sophie Mutter. Klasik müziğin yıldız ismi 11 yıllık bir aranın ardından yeniden İstanbul’a geliyor. Henüz 13 yaşındayken çağın en önemli orkestra şefi Herbert von Karajan ile sahneyi paylaşan Mutter, Atatürk Kültür Merkezi’nde sahne alacak. 13 Haziran akşamı gerçekleşecek konserde Mutter’e kendi kurduğu Mutter’s Virtuosi grubu da eşlik edecek. Anne-Sohie Mutter yıllar sonra sahne alacağı İstanbul’da Vivaldi, Bach, André Previn ve Josephe Bologne’un eserlerini seslendirecek.

Geçtiğimiz yıl ‘Yıldız Savaşları/Star Wars’ ve ‘Schindler’in Listesi’ gibi yapımların müziklerine imza atan John Williams ile unutulmaz bir performans gerçekleştiren Mutter, son olarak da Brahms’ın yaylı eserlerinden oluşan bir albüm kaydı yayınladı.

Genç yıldız Lisiecki de festivalde

51. İstanbul Müzik Festivali’nin ruha ve kulaklara hitap eden program listesinde önemli bir konuk daha var. Polonya kökenli Kanadalı piyanist Jan Lisiecki festivalin açılış gecesinde sahne alacak. 1 Haziran’da AKM’de gerçekleşecek konserde Lisiecki’ye festivalin açılış orkestrası Tekfen Filarmoni eşlik edecek.

Gramophone dergisinin Genç Sanatçı Ödülü’nü alan en genç isim olan Lisiecki, klasik müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden ECHO Klassik’in de sahibi. Son yıllarda yakaladığı çıkışla klasik müzik dünyasının en gözde piyanistlerinden biri olan Lisiecki, konserde Chopin’in 1. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. Lisiecki 2021 ylında Deutsche Grammaphon etiketiyle yayınlanan albümünde Chopin’in tüm Noktürnlerini büyük beğeni toplayan bir kayıtla seslendirmişti.

Soprano Barbara Hanningan ilk kez Türkiye’ye geliyor

Günümüzün en önemli sopranolarından biri olarak kabul edilen Barbara Hanningnan, yönetip seslendireceği konser için ilk kez Türkiye’ye geliyor.  3 Haziran akşamı AKM’de gerçekleşecek konserde Hanningan’a, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Konserde Haydn, Schoenberg, Charles Ives ve Geroge Gershwin’den eserler seslendirilecek.

Festivalin kaçırılmaması gereken diğer konserleri

51.İstanbul Müzik Festivali’nin dikkat çeken konserleri yukarıda saydıklarımızdan ibaret değil elbette. 2 Haziran’da gerçekleşecek Münih Oda Orkestrası konserinde çellist Nicolas Altstaedt sahne alacak. Çağın en önemli çellistlerinden biri olarak kabul edilen Nicolas Altstaedt İş Kuleleri Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak.

Hollanda Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası, festival kapsamında İstanbullularla buluşacak bir diğer topluluk. CRR Konser Salonu’nda 9 Haziran’da gerçekleşecek konserde Hollandalı topluluk Alman bariton Matthias Goerne’ye eşlik edecek.

Özellikle barok dönem seçkileriyle dikkat çeken mandolin virtüözü Avi Avital, festival için İstanbul’a gelecek bir diğer önemli isim. Festivalin ECHO Klassik ödüllü bir diğer müzisyeni olan Avital, Akdeniz esintilerini 12 Haziran akşamı Haliç kıyısındaki Rahmi M. Koç Müzesi’ne taşıyor.

Fazıl Say’dan Türk şairlerden ilhamla yeni eser

Fazıl Say’ın İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine Türk şairlerin eserlerinden ilhamla bestelediği parçalar, 14 Haziran’da AKM’de yankılanacak. Etkinlikte aynı sahnede görmeye alışkın olduğumuz Fazıl Say ve Serenad Bağcan ikilisine bu kez kontrbasta Volkan Hürsever davulda da Ferit Odman dahil oluyor.

Mozart’ın hemşeri topluluğu Salzburg Mozarteum, festivalin en önemli topluluklarından. Mozart’ın eserlerini seslendirme konusunda büyük bir üne sahip olan topluluk 16 Haziran’da AKM’de.

Son olarak bu sene Balat sokaklarında gerçekleştirilecek Müzik Rotası ve Hafta Sonu Klasikleri serileri de İstanbul’da havanın ne sıcak ne de soğuk olduğu o güzel günlerde etkinlik arayışı içinde olan sanatseverler için cazip seçenekler.

Festival biletlerine buradan ulaşılabilir.

İstanbul Caz Festivali biletleri satışa çıkıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.