Havuzdan sonra atletizm pisti de trans kadın sporculara yasaklandı

Trans sporcuların kadınlar kategorisinde yarışmasına yüzmeden sonra atletizmde de yasak getirildi. Ancak konuyu inceleyecek bir çalışma grubu kuruldu.

Spor 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trans bireylerin durumunu incelemek için bir komite kuruldu.

Erkek ergenliği geçirdikten sonra cinsiyet uyum sürecine giren trans kadınlar sporlarda haksız rekabet mi yaratıyor? Bu soru spor dünyasında en çok tartışılan konuların başında geliyor. Yüzmeden sonra atletizmde de trans bireyleri yakından ilgilendiren bir karar alındı. Dünya Atletizm Birliği, trans kadın atletlerin 31 Mart’tan itibaren uluslararası yarışmalarda kadınlar kategorisinde yarışmasını yasakladı.
Kararı açıklayan Dünya Atletizm Birliği Başkanı Sebastian Coe’ya göre birlik konuyla ilgili bir çalışma grubu kabul ederek trans sporculara tamamen kapıyı kapatmadı. “Sonsuza kadar onlara hayır demiyoruz” diyen Coe, şu anda uluslararası düzeyde yarışan trans sporcu olmadığını söyledi.

DSD’si olanlar için yeni düzenleme

Dünya Atletizm Konseyi ayrıca Güney Afrikalı Caster Semenya gibi cinsiyet gelişiminde farklılıkları (DSD) olan sporcular için izin verilen kan testosteron miktarını azaltma kararı aldı. DSD’li atletlerin kan testosteron seviyelerini litre başına 5’ten 2,5 nanomolün altına düşürmeleri ve herhangi bir atletizm etkinliğinde kadınlar kategorisinde uluslararası düzeyde yarışabilmek için iki yıl boyunca bu eşiğin altında kalmaları gerekecek.

Yüzmede de yasak

Atletizmdeki tartışmanın benzeri yüzmede yaşanmıştı. Uluslararası Yüzme Federasyonu, trans yüzücülerin kadın kategorilerine katılmalarını haziran 2022’de yasaklamıştı. Karar, trans kadınların ilaç yoluyla testosteron seviyelerini düşürdükten sonra bile, kadınlara karşı daha avantajlı olduklarını gösteren bir raporun yayınlanmasının ardından alınmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.