Kuzey Kore, ‘radyoaktif tsunami’ yaratabilecek yeni silahını test etti

Kuzey Kore "radyoaktif tsunami" yaratabilecek, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip bir sualtı insansız hava aracını test ettiğini öne sürdü. Ancak analistler kanıt eksikliğine dikkat çekerek, sözkonusu iddiaya şüpheci yaklaşılması gerektiğini söylüyor.

Dünya 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kuzey Kore, 'radyoaktif tsunami' oluşturabileceğini iddia ettiği Haeil'in testi başarıyla tamamladığını duyurdu. Fotoğraf: KCNA

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA’nın haberinde, “Haeil” olarak adlandırılan silahlı insansız deniz aracının 21-23 Mart tarihleri arasında test edildiğini ve aracın 80 ila 150 metre derinlikte yaklaşık 59 saat boyunca ülkenin doğu kıyısı açıklarındaki sularda seyrettikten sonra infilak ettirildiği ifade edildi.

KCNA haberinde, “Stratejik bir sualtı nükleer silahı olan Haeil’in görevi, operasyonel bölgelere gizlice sızarak, sualtındaki infilakıyla süper ölçekli radyoaktif tsunami yaratıp, düşmanın deniz kuvvetlerini ve stratejik tesislerini yok etmek” denildi.

KCNA haberinde silahın 2012’den beri geliştirilmekte olduğu ve son iki yılda 50’den fazla testten geçtiği belirtildi. Son yapılan testte “aracın güvenliğinin ve öldürücü vuruş kabiliyetinin” tam olarak onaylandığı belirtilen haberde, insansız su aracının herhangi bir limanda mevzilendirilebileceği ya da operasyonlarına başlamak üzere bir su üstü gemisi tarafından taşınabileceği ifade edildi.

Kuzey Kore’nin bu nükleer savaş başlıklı insansız denizaltı fikrinde, Rusya’ya ait hem konvansiyonel hem de nükleer mühimmat taşıma kapasitesine sahip Poseidon torpidosundan esinlendiği düşünülüyor. Rusya’nın Kuzey Kutbu bölgesinden fırlatılan Poseidon’un ABD kıyılarına rahatlıkla ulaşabileceği ve nükleer patlamanın yaratacağı tsunami dalgasının New York gibi büyük bir şehri sular altında bırakabileceği tahmin ediliyor.

Asya fokurduyor

Analistler ise Kuzey Kore’nin daha önce de silahlarının kabiliyetlerini ve mevzilendirme sürelerini abarttığına dikkat çekiyor. Pyongyang’ın nükleer kapasiteli bir sualtı insansız hava aracına sahip olduğuna dair herhangi bir somut kanıt sunmadığı için iddiaya şüpheyle yaklaşılması gerektiği söylenildi.

Kuzey Kore’nin bu adımları tam da ABD ve Güney Kore’nin ortak askeri tatbikatının yürütüldüğü dönemde geldi. Doğu Denizi’ne geçen hafta dört kez füze fırlatan Kuzey Kore, bu hafta da seyir füzeleri atarak, sözkonusu iki ülkenin bölgedeki askeri eylemlerinden rahatsızlığını gösterdi. Öte yandan Japonya ve Güney Kore’nin Asya’daki Kuzey Kore ve Çin tehlikesine karşı tüm anlaşmazlıkları kenara bırakarak el sıkışması da yine Kim Jong Un hükümetini gerilmesine yol açtı.

Kuzey Kore durmuyor: Bu hafta dördüncü kez füze fırlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.