Nar ekşisi izlenimi veren ürünler yasaklandı

Gıda kodeksi yönetmeliğindeki değişiklikle nar ekşisi izlenimi veren soslar ve ürünlerin satışı yasaklandı. 30 Haziran 2024'ten itibaren yanıltıcı ürünler piyasada bulunamayacak.

Sağlık 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Nar ekşisi izlenimi vermek için nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimler ve ürünler kullanılıyordu.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı ve nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeninin eklenmesi yasaklandı.

Bu durumda, nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimler altında, nar ekşisi izlenimi yaratan ürünler yurt içinde piyasaya sunulamayacak.

Değişiklik, 19/2/2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9’uncu maddesine ek olarak yapıldı.

Söz konusu madde şu şekildeydi:

MADDE 9

(1) Pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler üretilemez.

(2) Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilemez.

(3) Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez.

Bu kapsamda, piyasaya sürülmesine izin verilmeyecek ürünler, 30 Haziran 2024’ten itibaren satışa sunulamayacak.

Yemek yemeseniz bile uzun süre hareketsiz kalmak kan şekerini ciddi ölçüde artırıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.