Bu gece ‘Şehir katili’ adı verilen dev bir asteroid dünyanın çok yakınından geçecek, dürbünle bakınca görülebilecek

Bir şehri yok edebilecek kadar büyük bir asteroit, bu hafta sonu Dünya ile Ay'ın yörüngesinden geçecek. Bilim insanları, hem Dünya'yı hem de Ay'ı teğet geçmesi beklenen asteroidi yakından inceleme şansı yakalayacak.

Bilim Teknoloji 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Asteroit, 2026 yılına kadar Dünya'nın yakınından bir daha geçmeyecek.

Bugünü yarına bağlayan geceyarısından sonra saat 02.30’dan itibaren eğer ayaktaysanız, elinize bir dürbün alıp gökyüzünü gözlemeye başlayabilirsiniz; çünkü saat 02.30’dan itibaren dünyaya çarpacak olursa bir şehri ortadan kaldıracak kadar büyük olduğu için ‘Şehir Katili’ adı takılan bir asteroid dünyanın çok yakınından geçecek.

Bir ay önce keşfedilen ve çapı 40 ila 90 metre arasında olan 2023 DZ2 adlı asteroit, Dünya ile Ay arasından, saatte yaklaşık 28 bin km hızla geçecek.

Asteroit geçişleri aslında yaygın bir durum olsa da NASA, böylesine büyük bir göktaşının bu kadar yakından geçmesinin ancak 10 yılda bir gerçekleşeceğini söylüyor. Asteroit, 2026 yılına kadar Dünya’nın yakınından bir daha geçmeyecek.

Bu yakın geçiş, gökbilimcilere bir göktaşını yaklaşık 68 bin km uzaklıktan inceleme fırsatı tanıyacak. 2023 DZ2, dürbün ve küçük teleskoplarla görülebilecek. The Virtual Telescope Project, asteroidin geçişini canlı olarak yayınlayacak. Asteroidin geçişini buradan da takip edebilirsiniz.

Öte yandan Avrupa Uzay Ajansı’nın Gezegen Savunma Şefi Richard Moissl, “Bu ‘şehir katilinin’ Dünya’ya çarpma ihtimali yok ancak o kadar yakından geçecek ki gözlemlemek için hepimize büyük bir fırsat doğacak” dedi. Uluslararası Asteroit Uyarı Ağı’ndan gökbilimciler de bu asteroidi gözlemlemenin gezegen savunması hakkında yeni fikirler sağlayabileceğini düşünüyor.

Dünyanın yakınından bugün bir asteroit geçecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.