Marmara Üniversitesi’nden Erdoğan’ın diploması hakkında ‘sehven’ açıklaması

Marmara Üniversitesi'nden yapılan açıklamada “Üniversitemizin paylaşımında sehven 440-687 olarak açıklanan ancak kurum kayıtlarında 440-678 no’lu kaydı taşıyan belge ise Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teslim edilen ve bilahare diplomanın tesliminde geri alınan ikinci nüshasıdır” denildi.

Gündem 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite diploması tartışması yeniden gündeme geldi.
Aslına bakılırsa bu tartışma yeni değil.
Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu 1994 yılında dahi tartışmanın olduğu görülüyor.

Yani tartışmanın en az 29 yıllık bir geçmişi var.
2007 ve 2008 yıllarında Yalçın Küçük ve Banu Avar kitaplarında ve konuşmalarında Erdoğan’ın diploması olmadığını öne sürdü.
Haziran 2016’da Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin eski genel başkanı Ömen Faruk Eminağaoğlu, YSK’den “sahte resmi belge kullanıldığı” iddiasıyla soruşturma açılması talebinde bulunmuştu. Böyle bir soruşturma yapılmaması halinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. İnceleme sonucunda bu talep oy birliğiyle reddedildi.
Öte yandan CHP’li eski milletvekillerinden Aydın Ayaydın, Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin dört yıllık lisans eğitimine kendisinin de Erdoğan’ın öğretmeni olması nedeniyle katıldığını söyledi.
Odatv yazarı Rafael Sadi ise 29 Eylül 2022’de ise Halk TV’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile üniversiteden sıra arkadaşı olduklarını söyledi.
Erdoğan’ın 2014 ve 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olduğu süreçte bu tartışma büyüyerek devam etti.
2018 seçimlerinde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce kampanyasının bir bölümünü buna ayırdı.
14 Mayıs seçimleri öncesi Eski YÖK Başkanlarından Yusuf Ziya Özcan’ın görev yaptığı sürede Erdoğan’ın diplomasını çok aradığını ancak bulamadığını söylemesi tartışmayı yeniden başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli arasında 80 günde 4’üncü görüşme

Marmara Üniversitesi’nden diploma açıklaması

Diploma tartışmasının yeniden başlaması üzerine Marmara Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, 1 Kasım 1991’deki resmi başvurusu üzerine gerekli inceleme ve işlemler yapıldıktan sonra dönemin rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz ve dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel’in imzalarıyla diplomasının verildiğini bildirdi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1974’te Üniversitelerarası Seçme Sınavı’na girdiği, bu sınavın sonucunda verilen resmi sonuç belgesiyle İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı ve 4 yıllık eğitim veren Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokuluna öğrencilik hakkı kazandığı, aynı yıl 2443 öğrenci numarası ile bu okula resmen kayıt yaptırdığı aktarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1980-1981 eğitim-öğretim yılı içinde sorumlu olduğu bütün derslerden başarılı olarak 1981 yılının şubat ayında öğrenimini tamamladığı vurgulanan açıklamada, “Talebi üzerine 3 Nisan 1981 tarihinde dönemin dekanının imzasıyla düzenlenen 440-687 numaralı bir ‘geçici mezuniyet belgesi’ kendisine verilmiştir. Söz konusu tarihte Yüksekokul, Ticari Bilimler Fakültesine dönüştüğünden Cumhurbaşkanımızın mezuniyeti, dönemin diğer mezuniyetleri gibi Ticari Bilimler Fakültesine kayıtlı olarak gerçekleşmiştir” denildi.

İletişim Başkanlığı servis etti

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığa başvuran Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’dan yükseköğrenim yapmış olduğunu gösteren onaylı diploma örneğini istemiyse Erdoğan’ın ‘tartışmalı diploması’ tekrar gündeme geldi.

İletişim Başkanı Altun da Hürriyet gazetesi aracılığıyla bazı belgeler paylaştı.

İletişim Başkanlığı’nın paylaştığı belgelerde geçici mezuniyet belgesi seri numarası olarak 440-677 olarak geçiyordu.

Üniversiteden ‘sehven’ düzeltmesi

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, üniversitenin önceki paylaşımında sehven 440-687 olarak açıklanan ancak kurum kayıtlarında 440-678 nolu kaydı taşıyan geçici mezuniyet belgesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teslim edilen ve bilahare diplomanın tesliminde geri alınan ikinci nüsha olduğunu bildirdi.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının paylaştığı 440-677 nolu belgenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçici mezuniyet belgesinin teslim edildiğine dair şahsi imzasını havi geçici mezuniyet belgesinin birinci nüshası olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Üniversitemizin paylaşımında sehven 440-687 olarak açıklanan ancak kurum kayıtlarında 440-678 nolu kaydı taşıyan belge ise Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teslim edilen ve bilahare diplomanın tesliminde geri alınan ikinci nüshasıdır. Dolayısıyla ortada tek bir belge değil, aynı hususu düzenleyen iki nüshalı belge niteliği söz konusudur.

Yukarıdaki açıklamalarımıza konu sayıların birbirlerine yakınlığı neticesinde hata sonucu yer değiştirilerek yazıldığı, dolayısıyla belge numarasının 440-678 yerine 440-687 olarak paylaşıldığı fark edilmiştir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.