Tiyatroda seyircinin fotoğraf veya video çekmemesi için önlem arayışı

Londra'nın ünlü West End tiyatrosunda yaşanan olay cep telefonu kullanımının sınırlandırılması konusunu yeniden gündeme taşıdı. Oyun esnasında rolü icabı çıplak bir şekilde performans sergileyen tiyatrocunun görüntüleri yayınlanması tepki çekti. Tiyatro topluluğu radikal bir karar almayı düşünüyor.

Kültür Sanat 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
James Norton'ın (solda) izinsiz çekilen görüntüsü İngiltere'de tartışma başlattı.

Londra’daki ünlü West End tiyatrosu radikal bir kararı uygulama hazırlığında. The Guardian’da yer alan habere göre, tiyatronun yetkilileri oyun esnasında seyircilerin telefonlarını kilitlemeyi düşünüyor. West End yöneticileri bu kararı almaya yönelten olay ise bir oyun esnasında çekilen fotoğraf.

İzleyicilerin cep telefonlarının kilitlenmesi önerisi, tiyatro oyuncusu James Norton’un ‘A Little Life’ isimli oyunu sırasında sahnede çekilmiş çıplak fotoğraflarının MailOnline’da yayınlanmasının ardından geldi. Görüntülerin önce internet sitesinde sonra Twitter’da yayılması, büyük tepkilere neden oldu. Gelen eleştirilerin ardından hem internet sitesindeki içerik hem de sosyal medya paylaşımı yayından kaldırıldı.

Benedict Cumberbatch’ten nazik uyarı

Tiyatrocu James Norton, bir performans sırasında fotoğrafı çekilen ilk isim değil. Geçen yıl ABD’de ‘Take Me Out’ adlı oyunda rol alan Jesse Williams’ın çıplak bir fotoğrafı sosyal medyadan sızdırılmıştı. Tiyatro toplulukları ve oyuncular, izleyicilerin telefonlarını ceplerinden çıkarmamaları için mücadele halinde. David Tennant’ın ‘Good’ ve Eddie Redmayne’in ‘Cabaret’ oyunlarında seyircilerin telefon kameralarının üzerine çıkartmalar yapıştırıldı. Benedict Cumberbatch ise oynadığı ‘Hamlet’ oyununda izleyicilerinden kameralı telefonlarla çekim yapmamaları için sık sık ricada bulundu.

Geçen kasım ayında Kumbaracı50’de sahnelenen oyunda bir seyircinin ayakkabılarını çıkararak, telefonunu tripoda koyup canlı yayın yapmaya çalışması ve bunun ortaya çıkmasıyla Türkiye’de tiyatro salonlarında görgü kuralları tartışması başlamıştı.

İzinsiz kayıt sanatçıların ortak sorunu

Performans esnasında seyirciler tarafından kayıt alınması ya da fotoğraf çekilmesi, akıllı telefonların hayatımıza girdiği günden bu yana tartışılan bir konu. Placebo grubunun solisti Brian Molko ve Madonna bu konuda en hassas isimler olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl Zorlu PSM’de verdiği konserde Placebo’nun solisti Brian Molko, performansı kaydeden seyircileri sert bir şekilde uyarmıştı. Ancak bu tip müdahalelerin ne denli etkili olduğu da şu aşamada soru işareti.

Yeni bir Shakespeare sonesiyle mi karşı karşıyayız?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.