Erdoğan’ın adaylığı tartışmasına YSK nokta koydu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı başvurularını kabul etti. Erdoğan'ın 'üç dönem' ve 'diploma' üzerinden yürüyen adaylık tartışmasına YSK nokta koymuş oldu.

Siyaset 27 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

2014’te parlamenter sistem ve 2018 yılında ise “başkanlık sistemi”ne göre halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın, üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı bir kez daha tartışma konusu. Bazı siyasiler ve hukukçular, Anayasa’da bir kişinin “iki kezden fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği” hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağını savunurken, iktidar kanadı ve ittifak ortağı MHP, başkanlık sistemine veya Türkiye’deki ismiyle “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine” göre 2018’de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği için Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerinde aday olmasının önünde bir engel olmadığı görüşündeydi.

Bir yandan da Erdoğan’ın diplomasının olmadığı yönünde tartışma yapıldı. Marmara Üniversitesi ise önceki gün açıklama yaparak diplomayı yayınlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli arasında 80 günde 4’üncü görüşme

YSK’nin internet sitesinde yayımlanan karara göre, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulanacak seçim takvimi kapsamında, 23 Mart Perşembe günü saat 17.00’ye kadar siyasi partilerce Yüksek Seçim Kuruluna yapılan başvurular incelendi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) grupları tarafından aday gösterilen Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti gruplarınca aday gösterilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun, başvuru evrakının incelenmesi neticesinde herhangi bir eksiklik olmadığı anlaşıldı.

Buna göre, Cumhurbaşkanı adaylığına süresi içerisinde başvuran Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun başvuruları oy birliğiyle kabul edildi.

6 liderden ilk kez ‘Erdoğan üçüncü kez aday olamaz’ çıkışı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.