İsrail’de reform çatlağı: Netanyahu, savunma bakanını görevden aldı

İsrail'de yargı reformuna karşı düzenlenen protestolar 13. haftasına girerken, Başbakan Benyamin Netanyahu güvenliğin korunması için reform çalışmalarına ara verilmesi gerektiğini savunan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden aldı

Dünya 27 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın görevden alınmasının ardından Tel Aviv'de toplanan İsrailller, Netanyahu'yu protesto etti. Göstericiler, ateş yakarak Tel Aviv'deki bazı yolları trafiğe kapattı. Fotoğraf: AA

İsrail’de yüksek mahkemenin yetkilerini sınırlayacak yargı reformuna yönelik protestolar, “sivil itaatsizlik” adı altında hız kesmeden devam ediyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant katıldığı bir programda, yargı reformunu yürürlüğe sokmadan önce muhalefetle bir kez daha diyaloga geçilmesi gerektiğini söyleyerek, bunun İsrail’in güvenliği için gerekli olduğunun altını çizdi. İsrail Savunma Kuvvetleri’ndeki yedek askerlerin, yargı reformunu protesto etmek için eğitime katılmayı reddetmesine atıfta bulunan Gallant, ordunun gücünü tüketen ve güvenlik sistemine zarar veren her türlü eylemin derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

Ancak Başbakan Netanyahu Gallant’ın endişelerine bakanı görevden alarak karşılık verdi. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu ülke dışındayken Gallant’ın hem hükümete hem de koalisyona karşı gelmesine çok kızdı, Gallant’ı ofisine çağırarak ona duyduğu güveni kaybettiğini söyledi. Ayrıca Gallant’ın Netanyahu’dan habersiz yaptığı açıklamanın çözüme ulaşma çabalarını sabote ettiği ifade edildi.

İsrail’in karabasanları: Netanyahu ve Anayasanın yokluğu

Gallant, görevden alınmasının ardından attığı bir tweette, “İsrail devletinin güvenliği daima hayatımın misyonu olmuştur ve öyle de kalacaktır” diye yazdı. Savunma bakanının görevden alınmasının ardından İsrailliler yine Tel Aviv sokaklarına dökülerek yolları kapattı, sokaklar ateşe verildi.

Eski Başbakan Yair Lapid ise, bu görevden alımı “yeni bir zillet” olarak nitelendirirken, eski Savunma Bakanı Benny Gantz da Netanyahu’nun “siyaseti ve kendisini güvenliğin üstünde tuttuğunu” söyledi.

Netanyahu koalisyonu 120 sandalyeli mecliste 64 sandalyeye sahip. Bu noktada Gallant ve arkasına alabileceği en az 4 Likud milletvekili, iktidar koalisyonunun yargı paketini geçirmekte meclis çoğunluğunu kaybetmesine yol açabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.