Bu gece ‘gezegen geçidi’ni seyredebileceksiniz

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Uranüs bu gece aynı hizaya gelerek gökyüzünü süsleyecek. Bu 'gezegenler geçidi'nde Venüs, Mars ve Jüpiter'i görmek için dürbüne ihtiyacınız olmayacak.

Bilim Teknoloji 28 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Venüs, Mars ve Jüpiter'i görmek için dürbüne bile ihtiyacınız olmayacak. Fotoğraf: Astrapera

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Uranüs’ün bugün gökyüzünde adeta şölen sunacağı geçit töreninin tadını çıkarmaya hazır olun! Bu beş gezegen nadir rastlanan bir gösteri sunmak üzere tek sıra halinde dizilecekler.

Üstelik Venüs, Mars ve Jüpiter’i görmek için dürbüne bile ihtiyacınız olmayacak. Tabii Merkür ve Uranüs için durum biraz daha farklı. Bu iki gezegen için dürbün veya teleskop kullanmanız gerekecek.

Kuzey Yarımküre’nin tamamında izlenebilecek olan ‘gezegen geçidi’ için en uygun vakit gece. Ancak Merkür ve Jüpiter, gün batımından sonra ancak 20 ila 30 dakika arasında görünür olacak.

James Webb Uzay Teleskobu dünyadan 40 ışık yılı uzaktaki ötegezegende toz fırtınası tespit etti

Bir gezegene baktığınızı anlamanın en kolay yolu ise ne tür ışık yaydıklarına bakmak. Yıldızlar parıldar ama gezegenler parıldamaz. Dolayısıyla sabit ve titremeyen ya da yanıp sönmeyen parlak bir ışık görüyorsanız bu gezegenlerden birine bakıyorsunuz demektir.

Öte yandan gezegenlerin hareketlerini Sky Tonight veya SkySafari gibi uygulamalar üzerinden de takip edebilirsiniz. Böylece hem gezegenlerin konumlarını izleyebilir hem de nereye bakacağınızı bilirsiniz.

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn gezegen grubu geçen sene 24 Haziran’da hizalanmıştı. 18 yıldan sonra ilk kez aynı hizaya gelen o gezegen grubunun 2040 yılına kadar bir daha aynı hizaya gelmesi beklenmiyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler