Hamza Yusuf, İskoçya’nın ilk müslüman başbakanı oluyor, ülkesine bağımsızlığı da o getirecek

İskoçya'da 9 yıldır Başbakan olan Nicola Sturgeon'ın başbakanlık ve partideki görevini bırakmasının ardından başlayan liderlik yarışını 37 yaşındaki Hamza Yusuf kazandı. Pakistan asıllı Yusuf, İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı oldu.

Dünya 28 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
37 yaşındaki Hamza Yusuf, Pakistan asıllı bir Müslüman.

İskoçya’da Bölgesel Başbakan ve İskoç Ulusal Partisi Genel Başkanı Nicola Sturgeon’ın iki görevinden de istifa etmesiyle başlayan liderlik yarışını Pakistan asıllı Müslüman siyasetçi Hamza Yusuf kazandı. 

Liderlik yarışında Maliye ve Ekonomi Bakanı Kate Forbes, Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Hamza Yusuf ve eski Sosyal Güvenlik Bakanı Ash Regan mücadele ediyordu. 13 Mart’ta başlayıp 14 gün süren yarışta 26 bin 32 oy alan Yusuf, partinin yeni lideri oldu.

İskoç milliyetçisi partiye müslüman lider adayı

Glasgow doğumlu Pakistan asıllı Hamza Yusuf, 37 yaşında. Yusuf’un bugün İskoç Özerk Parlamentosu Holyrood’da yapılacak oylama sonrası İskoçya Bölgesel Başbakanı ilan edilmesi öngörülüyor. Sonuçların ardından konuşan yeni başbakan, İskoçya’ya bağımsızlık getirmeye kararlı olduklarını söylerken, “Biz bunu sağlayacak nesil olacağız” dedi.

İskoçya’nın ilk kadın başbakanı olan Sturgeon, 9 yıl süren görevini, artık enerjisi kalmadığı gerekçesiyle 15 Şubat’ta bırakmıştı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.