Seçime 47 gün kala Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin maaşlarına zam

En düşük emekli aylığını 7 bin 500 TL'ye yükselten kanun teklifinde, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına zam yapılması da var. Bu zamdan Yüksek Seçim Kurulu üyeleri de yararlanacak. Hakim ve savcılar ise yasaya tepkili... AK Parti'nin kanun teklifini 10 Haber inceledi.

Gündem 28 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

AK Parti, en düşük emekli aylığını 7 bin 500 TL’ye çıkaran kanun teklifini önceki gün meclise sundu.

Kanun teklifinde, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarının düzenlenmesi de yer alıyor. Teklife göre, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşları yaklaşık 7 bin TL’lik artışla 59 bin TL’ye çıkarılarak Anayasa Mahkemesi üyeleri ile eşitlenecek.

AK Parti’nin kanun teklifini 10 Haber inceledi.

Meclis Genel Kurulu’nda dün görüşülen teklif, yasalaşırsa, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri de seçime 47 gün kala maaş zammı almış olacak. Çünkü, 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşan YSK üyelerinin 6’sı Yargıtay, 5’i de Danıştay Genel Kurulları’ndaki seçimle belirleniyor. Dolayısıyla, YSK üyeleri Yargıtay ve Danıştay üyesi statüsünde…

Seçim maratonu 18 Mart’ta başlıyor: Sandık güvenliğini 601 bin 251 kişi sağlayacak

Hakimler ve savcılar taca atıldı

AK Parti’nin kanun teklifine itiraz hakimler ve savcılardan geldi.

Teklif hakim savcıların maaşlarında bir değişiklik öngörmedi. Sadece birinci sınıfa ayrılarak bu statüde 3 yılını doldurmuş olan hakim – savcıların ek göstergeleri 7800’e çıktığı için maaşlarında bu nedenle yaklaşık 35 TL farklılık oluşacak.

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin atamaları birinci sınıf hakimlerden yapılıyor. Bu nedenle hakim-savcı maaşları da Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaş zammına göre düzenleniyordu. Yargıtay ve Danıştay üyelerinin Anayasa Mahkemesi üyeleri ile eşitlenmesi, hakimleri ve savcıları taca attı.

Yargı camiasında tartışma başladı

Yargıçlar Sendikası, AK Parti’nin kanun teklifine ilişkin “Düzenleme, Yargı içerisinde ayrıcalıklı bir sınıf yaratma çalışmasının eseridir” değerlendirmesini yaptı.

Yargıçlar Sendikası’nın yazılı açıklamasında, “1.sınıf olan,Yargıtay ve Danıştay üyesi olma yeterliliğine sahip yargıç ve Cumhuriyet Savcıları ile arada fark yaratmak gayreti hukuk içinde karşılık bulamamakta, Yargının kaybettiği saygınlığına kavuşmak hayalini kuranların çalışma ve iş barışını bozmak olarak nitelendirilmektedir” ifadeleri yer aldı.

AK Parti’ye yakın olduğu belirtilen Yargıda Birlik Derneği de AK Parti’nin kanun teklifine itiraz edip “Düzenlemenin tüm hakim ve savcıları da kapsayacak kademeli bir iyileştirme yapılması için, Derneğimizce ilgili makamlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmaktadır” açıklamasını yaptı.

Milletvekili seçimine 36 parti katılacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.