Twitter’da olaylı bir gün daha: Kaynak kodu sızdı, platformun değeri bizzat Musk tarafından yarıya düşürüldü

Twitter'ın CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına yolladığı e-postada, geçen yıl 44 milyar dolara satın aldığı sosyal medya platformu için yaklaşık 20 milyar dolar değer biçti. Öte yandan şirketin mahkemeye yaptığı başvuru sonrasında platformun kaynak kodunun sızdırıldığı öğrenildi.

Bilim Teknoloji 28 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk, şirketlerine yolladığı mail'de platforma 20 milyar dolar değer biçti. Fotoğraf: AA

SpaceX ve Tesla’nın da sahibi olan ABD’li milyarder Elon Musk, Twitter çalışanlarına gönderdiği bir e-postada 20 milyar dolarlık bir değerlemeyle hisse senedi hibeleri teklif etti. Bu da şirketin, Musk’ın gözünde kendi verdiği miktarın yarısından daha fazla değer kaybettiğini ortaya çıkardı.

Şirketin sorunları bununla da bitmiyor. Twitter’ın pazar günü mahkemeye yaptığı başvuruda, sosyal ağın üzerinde çalıştığı temel bilgisayar kodu olan kaynak kodunun bazı kısımlarının internete sızdırıldığı belirtildi. Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi’ne sunulan yasal belgeye göre Twitter, yazılım geliştirme için hosting hizmeti sunan Github’dan kodun paylaşıldığı yerden kaldırılmasını istedi. Dosyaya göre platform bu talebe uyarak içeriği devre dışı bıraktı.

Twitter ayrıca mahkemeden, kaynak kodunu izinsiz bir şekilde yayımlayan ihlalcilerin kimliklerini Github’dan istemesini talep etti. Bunun üzerine failin ‘FreeSpeechEnthusiast’ (ifade özgürlüğü yobazı) adında, hesabı 3 Ocak 2023’te oluşturulmuş bir kişi olduğu öğrenildi. Bu hesabın platforma ilk ve tek ‘katkısı’nın da Twitter kodu olduğu kaydedildi. 42 takipçisi olan ancak kimseyi takip etmeyen hesabın kendisine bu adı seçmesi de manidar. Zira Musk kendisini “ifade özgürlüğü mutlakiyetçisi” olarak ifade ediyor.

Rekabet Kurulu, Twitter’ı satın alırken Türkiye’ye sormadı diye Elon Musk’a para cezası kesti

Musk şirketi satın aldığından beri platformun üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. ABD’li milyarder önce şirketin 7 bin 500 olan personelini kovarak ya da istifaya zorlayarak 2 bine düşürdü. Uygulamada sadece şubat ayında 4 kez hizmet kesintisi yaşandı ki 2022’de bu kesintiler toplamda 9 kez meydana gelmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.